DGA a comandat un prim lot de opt drone subacvatice produse de Exail și echipate cu sonare de ultimă generație de la Thales, cu termen de livrare până în 2030 și o opțiune pentru alte opt unități.
Acord de 600 milioane euro
Contractul reprezintă o reușită majoră pentru Exail Technologies (fostul Grup Gorgé), care a început dezvoltarea acestui sistem de război robotizat împreună cu Naval Group în urmă cu cinci ani, în urma unui acord de 600 de milioane de euro. Exail a avut de înfruntat provocări până la obținerea acestui contract, iar sprijinul armatei franceze a venit cu întârziere, în contextul unui program de cooperare franco-britanic axat pe dezvoltarea de tehnologii antimines.
Cerințe îndeplinite
În contextul avansului rapid al tehnologiei, DGA, Marina Națională, Exail și Thales s-au reunit anul trecut pentru a redefini cerințele proiectului. Exail a fost solicitat să reducă la jumătate dimensiunea dronei, iar Thales să îmbunătățească performanțele sonarului prin integrarea unor algoritmi avansați de inteligență artificială.
Eforturile au dat rezultate, iar Exail a obținut „prima etapă a reechipării marinei franceze cu un sistem modern de deminare”, a declarat Raphaël Gorgé, președintele Exail, într-un interviu la BFM Business. Contractul, care include și întreținerea echipamentelor, este estimat la peste o sută de milioane de euro. Sistemul constă în dronele A18-M produse de Exail, echipate cu noul sonar Samdis 600 dezvoltat de Thales. Aceste drone au o lungime de 5 metri și o greutate de 500 kg, pot ajunge la o adâncime de 300 de metri și au o autonomie de până la 10 ore pe durata misiunii. Fiecare dronă este echipată cu GPS militar, potrivit informațiilor Ministerului Forțelor Armate.
Un program complex
Pe lângă dronele de detectare a minelor, programul francez de luptă antimines include o gamă variată de roboți de mare precizie, care pot detecta și neutraliza minele în mod autonom. Sistemul complet va cuprinde roboți de navigație pentru detectarea minelor flotante, drone pentru distrugerea minelor detectate și nave purtătoare pentru transportul și desfășurarea acestor dispozitive.
Programul francez face parte din Legea de Programare Militară, care are ca scop înlocuirea vechilor vase de vânătoare de mine cu opt sisteme robotizate până în 2030, o măsură esențială pentru consolidarea securității maritime în contextul amenințărilor actuale. Aceasta reprezintă o etapă de tranziție tehnologică semnificativă pentru Marina franceză, iar cu sprijinul Thales și Exail, viitorul sistem robotizat va putea executa misiuni complexe de deminare cu o eficiență sporită, oferind un avantaj considerabil în operațiunile subacvatice.
Astfel, prin parteneriatul strategic cu Thales, Exail contribuie la definirea unui nou standard în domeniul securității subacvatice, confirmând încă o dată poziția Franței în rândul liderilor europeni din domeniul tehnologiei de apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.