Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază critică

Matei Ion |
Data publicării:

Ucraina a declarat că Rusia a aruncat în aer un baraj gigantic și a declanșat o catastrofă ecologică, cu inundații care au cuprins sudul țării, în timp ce forțele Kievului își intensifică contraofensiva pentru a alunga trupele Moscovei din teritoriul ocupat.

Kremlinul a negat responsabilitatea și a declarat că Ucraina se află în spatele breșei de la hidrocentrala Kakhovka, marți dimineață, în timp ce torentul de apă amenința să forțeze zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele și reînnoia temerile pentru siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Prețul grâului a sărit, în timp ce o explozie separată la o conductă de amoniac închisă în timpul războiului a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii cheie, în timp ce luptele intră într-o nouă fază critică, notează Bloomberg.

"Acesta este cel mai mare dezastru de mediu provocat de om în Europa în ultimele decenii", a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenski într-un discurs adresat liderilor din Europa Centrală și de Est la summitul B-9 din Slovacia. Forțele rusești au controlat centrala hidroelectrică timp de mai bine de un an "și au aruncat-o în aer", a spus el.

De la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie, barajul a fost văzut ca o țintă potențială pentru importanța sa strategică. Acesta alimentează rezervorul de răcire pentru centrala nucleară Zaporojie și alimentează rezervele de apă din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Zelenski a avertizat în octombrie că Rusia a minat barajul și că îl va distruge pentru a preîntâmpina o ofensivă menită să recupereze regiunile sudice și estice ocupate ale Ucrainei.

Rusia neagă "categoric" orice implicare în distrugerea barajului, care a fost sabotat de partea ucraineană, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit serviciului de presă Interfax.

Afirmațiile Kremlinului "sunt un nonsens", a declarat secretarul Consiliului ucrainean de securitate Oleksii Danilov.

Este posibil ca contraofensiva ucraineană să fi început acum, pe fondul intensificării recente a operațiunilor militare, a declarat un înalt oficial NATO. Deși este prea devreme pentru a evalua responsabilitatea pentru inundare, este posibil ca Rusia să fi avut un motiv pentru a face acest lucru de teama locului în care forțele ucrainene vor lovi, a spus oficialul.

"Atacul asupra barajului este, la urma urmei, unul de care ne temem de mult timp", a declarat cancelarul german Olaf Scholz la televiziunea RTL într-un interviu care va fi difuzat mai târziu marți. "Aceasta este o agresiune a părții ruse pentru a opri ofensiva ucraineană de a-și apăra propria țară".

Zelenski și-a convocat consiliul de securitate națională și apărare pentru a discuta despre pagube, în timp ce oficialii s-au mobilizat pentru a evacua oamenii din zeci de orașe și sate din sudul Ucrainei, inclusiv din orașul Herson, de-a lungul râului Dnipro. Forțele rusești din regiunea Herson, săpate pe malul opus, au continuat să bombardeze așezările inundate în timp ce eforturile de evacuare erau în curs de desfășurare, a declarat ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko în comentarii televizate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că distrugerea barajului "expune încă o dată brutalitatea Rusiei". Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va lua decizii "semnificative" pentru a consolida sprijinul pentru Kiev la summitul alianței de luna viitoare din Lituania, care "va aduce Ucraina mai aproape de NATO", a declarat el la reuniunea B-9.

Luptele s-au extins de-a lungul liniilor de front în ultimele zile în estul și sudul Ucrainei. Inundațiile vor forța trupele rusești din apropierea Niprului să se retragă, ceea ce ar putea reduce intensitatea bombardamentelor împotriva teritoriilor controlate de Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene din sud, Natalia Humeniuk, în declarații televizate pe site-ul Radio Liberty.

Situația de la centrala nucleară ocupată de Rusia este sub control, a declarat premierul ucrainean Denis Shmihal în cadrul unei ședințe de guvern, potrivit unei înregistrări video pe canalul său Telegram.

Nu există "niciun risc imediat pentru siguranța centralei", deși este "vital" ca bazinul de răcire să rămână intact, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, într-un comunicat.

Ucraina a raportat separat că un bombardament rusesc a avariat conducta de amoniac din regiunea Harkov, în apropiere de granița dintre cele două țări. Rusia consideră că această conductă, care a fost închisă după începerea războiului, este o problemă cheie în discuțiile privind menținerea transporturilor de cereale prin coridorul Mării Negre.

Deși culturile nu sunt direct amenințate, prețurile la grâu au crescut marți cu până la 3% din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare, extinzându-și ascensiunea de la minimul ultimelor 30 de luni înregistrat săptămâna trecută. Distrugerea barajului "arată ca o mare escaladare cu consecințe nefaste și un risc uriaș pentru prima pagină", a declarat Andrey Sizov, director general la consultantul agricol SovEcon, într-un tweet.

Posibilitatea ca Rusia să arunce în aer uzina de la Kakhovka a fost pe deplin luată în calcul în planificarea militară a Ucrainei, a declarat Serhii Naiev, comandantul Forțelor Unite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru site-ul de știri Ukrinform.

Peste 80 de așezări și orașul Herson se află în zona de inundații care ar putea afecta sute de mii de persoane, a declarat pe Twitter ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Mustafa Nayyem. Centrala hidroelectrică, pe care Rusia a decuplat-o de la rețeaua ucraineană, a furnizat electricitate pentru peste 3 milioane de persoane și este o "parte crucială a infrastructurii energetice a țării", a spus el.

Locuitorii unor așezări din zona inundabilă ocupată de Rusia sunt mutați, deși nu este planificată o evacuare pe scară largă, a relatat serviciul de știri Tass, citând autoritățile locale.

Centrala Kakhovka este complet distrusă, iar peste 450 de tone de ulei de motor care se aflau în utilajele sale se află acum în apele de inundație, a declarat la televiziune Ihor Sirota, directorul operatorului ucrainean de centrale hidroelectrice Ukrhydroenergo.

Serviciul de urgență al statului ucrainean a avertizat populația că minele și explozibilii dezlănțuiți de ape au fost purtați de ape în zonele inundate, potrivit canalului său Telegram.

Nu există niciun risc de inundații în Crimeea ca urmare a avarierii barajului, a declarat Serghei Aksyonov, care conduce administrația rusă din peninsula de la Marea Neagră, potrivit Interfax. În timp ce rezervoarele pentru apă potabilă sunt pline în proporție de 80%, debitul în canalul care livrează provizii în regiune ar putea scădea și se lucrează pentru a minimiza pierderile, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 456138.56RON
1 ETH = 15820.05RON
1 LTC = 503.32RON
1 XRP = 12.25RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel