Publicitate
În același timp, obiectivul este de a restrânge libertatea de acțiuni și pentru oligarhii ruși și familiile acestora care domină economia țării și, după cum a explicat Joe Biden, "au beneficiat personal de pe urma politicilor Kremlinului și, prin urmare, trebuie să suporte consecințe dureroase".
Totuși, eficacitatea acestor sancțiuni ar putea fi diluată de ancorarea tot mai puternică a criptomonedelor în Rusia.
12% dintre ruși dețin active criptografice
Mai mult de 17 milioane de ruși, adică aproximativ 12% din populația totală, dețin criptomonede, potrivit datelor furnizate de TripleA, un portal de plăți cu sediul în Singapore. Mai exact, ei posedă în monede digitale peste 2.000 de miliarde de ruble (22,9 miliarde de dolari), potrivit unui recent document emis de guvernul de la Moscova.
"Volumul tranzacțiilor cu criptomonede în Rusia efectuat în intervalul 2019-2020, raportat la populație și la dimensiunea economiei, a fost foarte mare", fiind estimat la 5 miliarde de dolari, afirmă Banca Centrală a Rusiei.
Teoretic, totul pare simplu: trebuie ocolite interdicțiile occidentale prin tranzacționarea în bitcoin sau în altă monedă virtuală, într-o manieră descentralizată. Un principiu deja aplicat de scară largă de Venezuela sau Coreea de Nord.
"Nici dictatorii, nici activiștii pentru drepturile omului nu vor întâlni obstacole în rețeaua Bitcoin", a declarat pentru Bloomberg Matthew Sigel, șeful departamentului de cercetare a activelor digitale al managerului de investiții VanEck.
Criptomonedele oferă o serie de avantaje, tehnologia blockchain menținând anonimatul tranzacțiilor. Acest lucru permite cumpărarea de bunuri și servicii și investiții în active în afara Rusiei, evitând în același timp băncile sau instituțiile care colaborează cu SUA și aliații lor europeni pentru a le monitoriza și urmări tranzacțiile.
Tranzacții anonime și descentralizate
Spre deosebire de monedele tradiționale, care pot fi urmărite, înghețate sau blocate de diferite instituții și bănci centrale, criptomonedele pot fi trimise direct de la o persoană la alta, indiferent de sancțiuni guvernamentale sau de alte restricții.
"Dacă două persoane sau organizații doresc să facă afaceri între ele și nu pot face acest lucru prin intermediul băncilor, o pot face cu ajutorul Bitcoin", spune Mati Greenspan, fondator și director executiv al Quantum Economics. "Dacă o persoană bogată este îngrijorată de faptul că banii plasați în conturi vor fi înghețați din cauza sancțiunilor, poate pur și simplu să-și păstreze averea în Bitcoin pentru a fi protejată"
Citește și Britanicii vor să-i ia lui Roman Abramovici clubul de fotbal Chelsea
Citește și Piața de capital a Rusiei va DISPĂREA, Putin a NIMICIT-O. Este începutul sfârșitului
În plus, aceștia pot alege burse de criptomonede care nu au sediul în țări care impun sancțiuni și, prin urmare, nu trebuie neapărat să respecte reglementările. Cu toate acestea, deși cumpărarea sau desfășurarea de afaceri în criptomonede pare să ocolească sancțiunile, nu toate activele deținute în criptomonede sunt întotdeauna ușor de convertit în monede fiduciare prin schimburi centralizate, spun experții.
În același timp, guvernele au, de asemenea, mijloacele de a limita utilizarea criptomonedelor sau de a o reglementar. Un exemplu este Guvernul canadian care s-a concentrat pe conturilor de active criptografice aparținând unor camionagii care primeau fonduri pentru a susține blocarea trecerii frontierei dintre SUA și Canada.
Pe de altă parte, în februarie, Banca Centrală a Rusiei a vorbit despre o interdicție totală a criptoactivelor, acuzate de destabilizarea economiei și de escrocherie. Kremlinul a avut însă altă părere, iar în noile condiții, lucrurile ar putea lua o altă turnură, făcând din bitcoin și altele asemenea instrumente virtuale echivalentul unei monede străine, spre bucuria oligahilor ruși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.