Totuși, ambalajele și alte deșeuri provenite din uzul casnic sunt doar o mică parte din totalul acestora. Adevărata provocare în ceea ce privește pericolul asupra mediului constă în deșeurile industriale, este de părere Raul Pop, manager de programe în cadrul Ecoteca, prezent la conferința denumită ”Curățenia de Primăvară” organizată de către DC Media Group.
Vorbind despre situația deșeurilor care provin de la cea mai mare parte a populației, constând în deșeuri municipale, Raul Pop a explicat că acestea, ”din totalul deșeurilor din România, reprezintă 3%. 97% sunt deșeuri industriale, pe alocuri pentru ele luăm și infringement-uri. Pe altele nu luăm fiindcă nu știm unde sunt și nu apare nicăieri informația”, a comentat Raul Pop.
Monitorizarea deșeurilor, o enigmă națională
„În momentul de față, când ne întrebăm cum stăm (n.r., cu deșeurile), în realitate nu prea știm. Fiecare știe poate în curtea lui, mai bine sau mai puțin bine, cu mai mult sau mai puțin interes. Dar dacă ne uităm la sistemul mare care agregă aceste date o să ne dăm seama că sunt niște discrepanțe absolut șocante.
Să dau un exemplu. Dacă luăm ce raportează primăriile, suntem la 12%, asta spunem și Uniunii Europene. Dacă luăm ce spun OIREP-urile, ajungem la un 25%-30%. Sunt date oficiale, date pe care se bazează taxe și impozite, sunt date pe care se pot baza infringement-uri, iar noi ne jucăm cu ele ca și cum n-ar fi importante”, a explicat reprezentantul Ecoteca în cadrul conferinței de vineri.
Citiți mai mult aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.