Datele Eurostat arată că rata şomajului în zona euro a crescut în luna mai 2020 până la 7,4%, de la 7,3% în luna aprilie. Este vorba de o cifră sub estimările analiştilor care prognozau o creştere a ratei şomajului până la 7,7%.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a urcat la 6,7% în luna mai, de la un nivel de 6,6% în aprilie. În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în luna aprilie se înregistrau în Cehia (2,4%) şi Polonia (3%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (14,5%).
Cum afectează șomajul tehnic vechimea în muncă
În România, datele Eurostat arată că rata şomajului a crescut de la 4,8% în luna aprilie 2020, până la 5,2% în luna mai 2020.
Această creştere modestă a şomajului se explică şi prin criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul, cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Însă, chiar dacă începând din luna martie s-a înregistrat o creştere puternică a solicitărilor pentru acordarea de indemnizaţii de şomaj, o parte importantă din persoanele înscrise la oficiile pentru şomeri nu mai pot fi consideraţi că sunt în căutare activă a unui loc de muncă. "Această situaţie conduce la discrepanţe între numărul de şomeri înregistrat la oficiile de muncă şi cel măsurat conform definiţiei BIM", explică Eurostat.
În cazul României, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că rata şomajului în România a urcat la 5,2% în mai 2020, la nivelul celei din a prima parte a anului 2017, rata şomajului la bărbaţi fiind cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât la femei.
"Rata şomajului în luna mai 2020 a crescut la nivelul celei de acum 3 ani (prima parte a anului 2017), respectiv cu 0,4 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,2 faţă de 4,8%)", precizează INS.
Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna mai a anului 2020 a fost de 463.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (432.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (352.000 persoane).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.