Totodată, vânzările digitale, de exemplu, se află încă într-un stadiu incipient în România, dar exemple din CEE şi la nivel global arată un potenţial semnificativ pe termen scurt şi mediu.
"Există jucători la nivel internaţional cu sisteme şi proceduri bine stabilite pentru adopţia digitală, permiţându-le să atragă 40% din totalul clienţilor prin mediul digital. Inovaţia şi obiectivele bazate pe decizii rapide sunt extrem de relevante atunci când facem diferenţierea între jucătorii de top şi restul (de exemplu, timpul de lansare de produse şi servicii poate fi de două până la patru săptămâni pentru băncile performante faţă de 8 - 26 de săptămâni pentru cele din urmă)", arată cercetarea.
Comerțul electronic, exprem de dinamic
„Raportul McKinsey confirmă dinamica dezvoltării sectorului de comerț electronic din România și capacitatea țării noastre de a deveni un HUB regional în acest domeniu. Economia digitală este o oportunitate uriașă pentru România de a recupera din decalajele de dezvoltare față de statele occidentale, o șansă pe care nu trebuie să o ratăm. Cu cât vom avea mai multe IMM-uri care să exporte produse și servicii, cu atât vom avea o creștere economică mai robustă și locuri de muncă mai bine plătite. Comerțul electronic este un facilitator pentru o asemenea dezvoltare, deoarece permite companiilor românești să treacă granițele fizice și să pătrundă mai ușor pe piețe externe”, a declarat Florinel Chiș, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online.
Conform aceluiaşi studiu, pandemia a intensificat totodată mai multe incertitudini, precum presiunea inflaţionistă, impactul neclar al stimulentelor economice asupra costurilor de risc sau efectele accelerării adopţiei digitalizării.
McKinsey & Company este o firmă globală de consultanţă în management dedicată organizaţiilor care îşi propun să creeze schimbări care contează. În peste 65 de ţări şi 130 de oraşe, echipele firmei de consultanţă ajută clienţii din sectoarele privat, public şi social să definească strategii îndrăzneţe şi să transforme modul în care lucrează, să încorporeze tehnologia acolo unde aduce valoare şi să dezvolte capabilităţi pentru a susţine schimbarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.