Este concluzia proiectului unui raport alaborat de specialiștii ONU din grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), document intrat în posesia jurnaliștilor agenției France Presse și preluat de marile publicații internaționale.
Ce spun oamenii de știință în lucrarea lor? Că pragurile periculoase sunt mai aproape decât se credea odinioară, iar consecințele deceniilor de poluare sunt inevitabile pe termen scurt. "Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viața copiilor şi nepoților noștri, mult mai mult decât pe a noastră", avertizează experții ONU.
Potrivit acestora, răspândirea bolilor, căldura insuportabilă, prăbușirea ecosistemelor, orașele amenințate de creșterea apelor sunt fenomene care se accelerează şi care vor deveni evidente înainte ca un copil născut astăzi să împlinească 30 de ani.
"Viaţa pe Pământ se poate recupera după o schimbare drastică a climei, prin evoluția a noi specii şi crearea de noi ecosisteme. Oamenii nu o mai pot face", subliniază autorii raportului, amintind că modelele anterior nu anticiipau un nivel al schimbărilor climatice capabil să transforme dramatic condițiile de pe Terra înainte de anul 2100.
Luna trecută însă, Organizația Meteorologică Mondială a calculat o probabilitate de 40% ca Pământul să treacă pragul de 1,5 grade timp de cel puțin un an până în 2026. "Chiar și la o încălzire de 1,5 grade Celsius, condițiile de mediu se vor schimba dincolo de capacitatea multor organisme de a se adapta", notează, în acest sens, raportul.
Încălzirea planetei a prelungit, de asemenea, durata sezoanelor de incendiu, a dublat suprafețele în pericol să fie pârjolite. Zeci de milioane de oameni se vor confrunta cu foamea cronică până în 2050, iar încă 130 de milioane ar putea ajunge sub pragul sărăciei în decurs de un deceniu, dacă inegalitățile nu vor fi atenuate.
Citește și Viața pe Terra. Raport ONU: Ce e mai rău urmează să vină
În 2050, orașele de coastă aflate pe "linia de front" a crizei climatice vor expune sute de milioane de oameni riscului de inundații și furtunilor din ce în ce mai frecvente, care vor deveni letale din cauza nivelurilor ridicate ale mării.
Aproximativ 350 de milioane de oameni care trăiesc în zonele urbane vor fi afectați de seceta severă la o încălzire de 1,5 grade Celsius. La 2 grade Celsius numărul celor afectați crește la 410 milioane. Acea jumătate de grad în plus va însemna, de asemenea, cu 420 de milioane mai multe persoane expuse valurilor de căldură extreme și potențial letale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.