Raportul anual privind piața unică și competitivitatea publicat de Comisia Europeană arată că companiile din România și Ungaria plătesc cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană, aproape de trei ori mai mari decât cele plătite de companiile din Finlanda. Aceasta este o creștere semnificativă a prețurilor la energie în UE după debutul invaziei rusești în Ucraina acum doi ani. Prețul mediu plătit de o companie de talie medie din UE a crescut la 0,21 euro per kilowat-oră (KWh) în 2023, de la 0,18 euro în 2022.
Conform raportului, companiile mijlocii din România plătesc cel mai mult pentru electricitate în UE, cu 0,33 euro per KWh, urmate de cele din Ungaria, unde prețul este de 0,30 euro per KWh. În contrast, cele mai mici prețuri au fost înregistrate în Finlanda și Portugalia, la 0,10 euro per KWh.
Raportul evidențiază și că Marea Britanie a avut creșteri mult mai dramatice ale prețurilor la energie, în timp ce în Statele Unite prețurile au rămas la un nivel mai scăzut.
În ceea ce privește sursele de energie, raportul indică faptul că ponderea energiei din surse regenerabile în UE a crescut la 23,02% în 2022. Comparativ, în anul 2020, ponderea energiei din surse regenerabile în UE era de două ori mai mare decât în Statele Unite și Japonia.
UE și-a propus ca până în 2030, 42,5% din energia utilizată să provină din surse regenerabile, conform obiectivelor stabilite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.