"Realitatea este că pare în dezbaterea publică să fie cuvântul meu contra cuvântul altora. Adevărul va ieşi la iveală cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern, când se va face rectificarea bugetară şi de la bugetul de stat va fi subvenţionat bugetul Ministerul Muncii şi bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru luna decembrie. Eu am spus lucrul acesta în şedinţa de guvern, evident aproape zilnic, dacă nu de mai multe ori pe zi, şi dorinţa mea cea mai mare a fost să rezolv instituţional, pentru că dreptul la pensie este un drept după zeci de ani de muncă, pentru nişte oameni, şi mi se pare normal ca în calitate de ministru al Muncii să încerc să rezolv aceste lucruri cu ministrul Finanţelor şi cu premierul. Din nefericire, mi-a fost întoarsă inclusiv propunerea de hotărâre de guvern pentru că nu erau bani în fondul de rezervă şi am fost nevoită să luăm bani de la alocaţii pentru luna noiembrie astfel încât să alimentăm bugetul de pensii pentru luna noiembrie şi am transmis foarte multe cereri Ministerului de Finanţe", a spus Turcan, la Parlament, întrebată de ce a aşteptat atât de mult pentru a anunţa public că nu există bani pentru pensii.
Turcan a susţinut că a ales să transmită acum acest mesaj deoarece dacă până în data de 26 noiembrie nu se face rectificarea bugetară, este riscul de a exista întârzieri în plată.
"Nu vreau să facă nimeni vreo confuzie: bani sunt, am spus mai demult, de aceea am şi făcut proiecţii pentru indexarea pensiilor, pentru majorările de alocaţii, problema este că la rectificarea bugetară, pentru a se închide pe nişte cifre, Ministerul Finanţelor a luat de la un minister care îşi estimase foarte bine cheltuielile până la finalul anului o sumă cu care noi am rămas descoperiţi. Rezolvarea constă în rectificarea bugetară care este obligatoriu să fie făcută în prima şedinţă de guvern", a adăugat Raluca Turcan.
Întrebată dacă ar mai fi transmis mesajul dacă ar fi rămas ministru, Turcan a spus: "Da, de altfel am şi transmis premierului că dacă nu primesc răspuns la ultimul mesaj telefonic mă văd nevoită să ies public".
"Acest subiect a fost ridicat şi de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a spus că nu mai sunt bani pentru sistemul medical. Acest lucru a fost ridicat inclusiv la negocierile dintre PNL şi PSD de către colegii mei. Faptul că acum zic că nu cunosc probabil că face parte din dorinţa de a scăpa de o problemă pe care eu cred, sper, să se rezolve", a adăugat Turcan.
Ea a afirmat că la Ministerul Muncii mai este nevoie de peste 2,8 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor.
Întrebată în legătură cu faptul că i-ar fi transmis premierul Florin Cîţu că este mincinos şi joacă poker, inclus banii românilor de pensii, Turcan a susţinut că "acel mesaj era destinat colegilor" şi tot ceea ce are de declarat despre premier sau partid va spune în interior.
Citește și Taxe noi pentru români. Se vor aplica începând din 2022
"Nu au fost atacuri, a fost un punct de vedere raţional şi gândit, mai ales că în anterioara şedinţă eu, ca preşedinte de organizaţie PNL Sibiu, am dat un vot pentru continuarea negocierilor şi cu PSD şi cu USR, apoi să ne fie prezentat rezultatul acestor negocieri şi partidul să aleagă varianta cea mai bună, nu s-a întâmplat lucrul acesta şi am considerat că e mai corect să le transmit punctul meu de vedere în scris", a adăugat Turcan.
Referitor la faptul că i-ar fi transmis premierului că acest control pe care îl trimite la Ministerul Muncii ar fi un act de interlop, Turcan a spus: "Nu pot să nu remarc că a fost o surpriză pentru mine ca la 20 de minute după ce am transmis acel mesaj colegilor să vină o echipă de la Ministerul Finanţelor, după 5 ani de zile, la Ministerul Muncii".
"Vom vedea în ce constă acest control, cert este că mi-au fost prezentate 2 obiective, unul care ţine de patrimoniul public şi privat începând cu anul 2020 până în prezent, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2015, şi unul care ţine de aplicarea ordonanţei corporative pe care Ministerul Muncii nu are atribuţii", a mai spus Raluca Turcan. Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară, din cadrul Ministerului de Finanţe (MF), efectuează 20 de acţiuni de inspecţie la 17 ministere, printre care şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), precum şi la alte trei autorităţi/instituţii publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.