Publicitate
Într-o notă adresată clienților instituției, analiștii băncii americane subliniază, printre altele, că o creștere structurală a inflației sugerează că „raliul materiilor prime este abia la început”.
Este posibilă o revenire la tendințele de acum 15 ani
În același timp, experții BofA amintesc că petrolul și aurul au fost întotdeauna văzute ca active de refugiu, ca mijloace de protecie împotriva inflației, iar investitorii le vor curta și mai mult dacă previziunile băncii americane privind o creștere bruscă a inflației se vor dovedi adevărate.
Subliniind că inflația a fost limitată în ultimii 20 de ani la aproximativ 2% datorită tendințelor de globalizare și tehnologie, analiștii susțin că s-ar putea reveni curând la tendințele inflaționiste observate înainte de anii 2000, când prețurile creșteau într-un ritm anual mediu de aproximativ 5%.
Randamente anuale de 11%
„Inversarea acestor forțe înseamnă o revenire structurală la 5%”, se afirmă analiștii. În acest context, Bank of America precizează că materiile prime ar putea genera randamente anuale de 11%, ”deoarece datoria, deficitele, demografia, globalizarea inversă și AI sunt toate inflaționiste”.
Banca a subliniat că indicii materiilor prime au generat un randament anual de 10% până la 14%, chiar și pe fondul scăderii inflației, în timp ce indicele obligațiunilor Bloomberg Aggregate a generat doar un randament de 6%.
Se îndepărtează tot mai mult de valoarea record
Aurul a fost un motor deosebit de puternic al performanței puternice a sectorului de materii prime. Metalul prețios a crescut cu peste 20% de la începutul anului și a atins un maxim istoric de 2.570 de dolari uncia pe 20 august.
Acum însă, aurul are tendința de a se îndepărta de cel vârf, scăzând pentru a doua sesiune consecutivă față de valorile de săptămâna trecută, în ciuda scăderii randamentelor trezoreriei și a dolarului în creștere. Aurul pentru livrare în decembrie a scăzut cu 0,90 USD la 2.526,70 USD pe uncie.
Metalul prețios a închis joi la 2.560,30 USD pe uncie și, în ciuda scăderii de două zile, nu a suferit o corecție semnificativă după ultimul record.
Dolarul, în scădere
"Lipsa luării de profit subliniază rezistența aurului. Cu toate acestea, slăbiciunea sezonieră din septembrie și o reducere completă a ratei dobânzilor SUA ar putea denatura, pe termen scurt, perspectivele de scădere", a menționat Saxo Bank.
Dolarul a crescut, cu un indice ICE care a urcat cu 0,03 puncte, la 101,69. Randamentele trezoreriei au scăzut, rata obligațiunii americane pe doi ani decontându-se la 3,894%, în scădere cu 3,1 puncte de bază, în timp ce rata obligațiunii pe zece ani a scăzut cu 5,8 puncte de bază pentru a ajunge la 3,853%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.