Economistul Radu Soviani spune însă că: ”În mod real, cu dobânda de 7,8 %, după un an vei putea cumpăra mai puține bunuri și servicii decât în momentul investirii aceste titluri de stat”, a spus expertul. și a continuat explicând că: ”Adică este o rețetă sigură pentru a pierde bani, dar ceva mai puțini bani vei pierde decât dacă îi vei ține, de exemplu, în depozite bancare”.
Soviani a mai atras atenția asupra unui alt aspect care ar fi unul deosebit de îngrijorător: ”Faptul că statul se duce cu această ofertă de 7,8 la sută pe an către populație, mie îmi mai dă un semnal, în calitate de economist, Ministerul de Finanțe nu se mai poate împrumuta rezonabil pe piețele externe de capital. Adică capitalul străin, capitalul privat, vede România mai degrabă ca risc, mai degrabă ca pe o posibilă încurcătură puternică din punct de vedere economic, ce s-ar putea întâmpla, iar acest lucru, de fapt, este o certitudine”, a spus economistul.
Expertul mai adăugat că atrage atenția cu prietenie ministrului Finanțelor ”că dobânzile la titlurile de stat pe zece ani în România depășesc nivelul de 8 la sută de ceva timp. Deci limitarea de către capitalul internațional a apetitului de a credita o economie condusă administrativ, din punctul meu de vedere, haotic este o măsură care ne arată disperarea ministrului de Finanțe de a se împrumuta de la populație cu 7,8 la sută. Cine va beneficia? Nu populația va beneficia, pentru că dacă ne uităm pe datele din sistemul bancar, depozitul mediu în sistemul sistemul bancar este undeva la 2.300 de euro. Numai că ăștia 2.300 de euro ascunde și pe cel care are 2 - 3 sute de mii de euro și pe cel care nu are nimic în economisire. Deci este o continuare a politicii acestei coaliții de a lovi în cei cu venituri mici și care sunt foarte puternic afectați de inflație în timp ce îi protejează pe cei cu venituri foarte mari”, a conchis economistul Radu Soviani într-o intervenție la B1TV.
Citește și: Titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 7,8%, disponibile pentru români
Începând de joi, 2 iunie a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,2% și 7,8%.
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.Titlurile de stat pot fi cumpărate: Între 02 – 27 iunie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV.
Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
- Între 02 – 28 iunie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
- Între 02 – 27 iunie 2022 în mediul urban și 02 – 24 iunie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.