"Gazul care pe care l-am scos din Marea Neagră în momentul acesta prin Blaxy Oil and Gas, e singura companie care exploatează în momentul acesta, din Marea Neagră a fost deja contractat de o companie franceză cu sediu în România, dar de compania mamă de la Paris.
Îi dă o factură din România la Paris și din Paris, se întoarce o factură de 5-6 ori valoarea și gazul pleacă pe aceeași rută din Marea Neagră, către România sau către Paris, dacă are nevoie de gaz.", a explicat Radu Popa.
"Deci practic spuneți că mută profitul", a intervenit Val Vâlcu.
"Pașaportare se numește tehnica asta prin care ei produc într-o țară, în acte, dar de fapt punctul de lucru este în altă țară", a mai spus deputatul PSD.
În contextul crizei energetice, subiectul zăcământului de gaze descoperit încă din 2017, la Caragele, judeţul Buzău, a ajuns din nou în discuţie. Imediat după descoperirea zăcământului, se vorbea despre asigurarea independenţei energetice a României.
Deputatul PSD Radu Popa, care a „țipat” în Parlamentul României cu privire la acest subiect, a lansat mai multe întrebări cheie.
„Noi avem probleme structurale în sistemul energetic național. Toată lumea discută ce facem la iarnă, ce facem peste două ierni, noi nu avem problema aceasta, pentru că 80 la sută din consumul de energie îl asigurăm din producție internă”, a spus deputatul PSD Radu Popa la DCNews.
„Deci trebuie să reducem 20 la sută, un pulover în plus la iarnă”, a spus Val Vâlcu. „Nu vom avea nevoie de el, dacă luăm câteva măsuri urgente”, a zis deputatul Radu Popa, explicând ulterior: „Avem două, trei zăcăminte, un on shore de data aceasta, asta înseamnă că băgăm o țeavă la 3.000 de metri în pământ și scoatem gazul și ajunge până la iarnă. Încă mai putem, suntem în iulie.”
„Am țipat atât de mult în Parlamentul României cu zăcământul de la Caragele că m-am săturat și eu. Toată lumea zicea că sunt nebun. Am intrat la guvernare și nu au mai avut ce să facă și au înfruntat discuția. Pentru cei mai puțin familiarizați, vă spun că zăcământul de la Caragele se află la 3.200 de metri adâncime. E foarte puțin! Gândiți-vă că cel din Marea Neagră e la peste 10.000 de metri. Deci, are un cost mult mai mic de operare, tehnologia prin care se extrage gazul este la dispoziția Romgaz, spre deosebire de tehnologia din Marea Neagră unde trebuie să plătești licență, să ai know how. Sunt doar șapte companii din lume care au tehnologie de exploatare în Marea Neagră, noi am dat-o afară pe una. I-am dat și 1 miliard să plece, acum s-ar putea să ne rugăm, pe încă 1 miliard, să vină înapoi”, a spus Radu Popa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.