Radu Popa a afirmat că: ”Din informațiile mele, datoriile Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ministerului Energiei către cei furnizorii și distribuitorii de energie electrică sunt undeva la 8 miliarde de euro. Suma este costul pentru perioada noiembrie 2021 și până acum, la 1 septembrie 2022. Din aceste 8 miliarde cred că s-au plătit aproximativ 4 miliarde de euro. Cred că sunt plătiți deoarece altfel nu cred că aceste companii ar rezista”, a spus deputatul și a adăugat că: ”8 miliarde de euro într-un an. I-am aruncat pe geam. Banii aceștia sunt pentru 8 mii de megawați. România consumă într-o zi 8 mii de megawatti! Cu 8 miliarde de euro făceam 8 mii de megawați putere instalată. Acum dacă aducem cinci specialiști să se ocupe de proiectul ăsta, fac pariu că ar reuși în patru ani să ducă la bun sfârșit un astfel de proiect”.
”România are 16.000 de megawați putere instalată din care funcționează 6.000”, a adăugat Radu Popa și a continuat explicând ce se întâmplă cu restul de 10.000: ”În ceea ce privește restul, nu sunt investiții în rețele nu sunt modernizări, nu sunt retehnologizări. Unele nu mai funcționează deoarece așa au fost proiectate. De pildă Mintia! La vremea respectivă a fost gândită ca o centrală de sistem care intra în funcțiune în perioadele de vârf ale consumului, respectiv între lunile ianuarie-iulie. Costurile de producție erau foarte mari însă exista cărbune și nu se punea atunci problema rentabilității. Mintia nu este o centrală care să poată fi folosită astăzi!”, a conchis deputatul.
Întrebat de analistul Bogdan Chirieac ce se va întâmpla în cazul în care firma irakiană care a cumpărat Mintia va tăia termocentrala și nu va investi acel miliard de euro, deputatul a spus că este greu să găsești pe cineva să bage un miliard într-o astfel de investiție dar și-a pus întrebarea cum de a fost posibil să fie acceptată la licitație o firmă din Irak.
”Cred că există totuși niște garanții prevăzute în contract că altfel cred că s-ar fi sesizat instituțiile astea ”din trei litere””, a afirmat Radu Popa în timp ce Bogdan Chirieac se întreba retoric dacă OMV și-a îndeplinit toate obligațiile din contract.
Citește și: Virgil Popescu, reacție la criticile legate de vânzarea Mintia
Multe voci au criticat vânzarea Termocentralei Mintia în plină criză energetică ce a fost cauzată în mare parte de războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a sancțiunilor impuse de UE gazului și petrolului rusesc.
Virgil Popescu spune că: ”În 6 ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro. Când PNL a ajuns la guvernare a găsit Complexul cu datorii mari. Mai mult, centrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, iar de la intrarea în insolvență în anul 2019 - incluzând perioada premergătoare opririi și perioada intrării în conservare - a produs o altă pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei”, scrie ministrul Energiei într-o postare pe Facebook și continuă spunând că: ”Celor care critică astăzi vanzarea Mintiei le mai spun un lucru: Ultima etapă de modernizare a fost în 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile centralei. Mai mult, Romania se afla in proces cu Comisa Europeana la CJUE pentru Mintia și CET Govora tocmai pentru că acestea au funcționat fără autoriazție de mediu”.
Ministrul Energiei afirmă că centrala de la MIntia nu mai poate funcționa deoarece nu are destul cărbune fiindcă: ”Cele patru mine de cărbune din Valea Jiului abia mai asigură (doar 2 zile pe săptămână) funcționarea centralei de la Paroșeni”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.