"După ce am făcut puşcărie în Madagascar, acolo unde apelul deţinuţilor se făcea într-o curte cu pământ şi mizerie pe jos, unde 1.400 de oameni stăteam în genunchi şi cu mâinile la ceafă, fără paturi şi toalete, crede oare cineva că nu o să supravieţuiesc în puşcăriile din România? Mă voi descurca onorabil şi demn", afirmă Mazăre, într-un comunicat transmis presei prin intermediul avocatului său.
După ce trece în revistă câteva dintre realizările sale ca primar al municipiului Constanţa, Mazăre recunoaşte că a făcut şi greşeli "ca orice om", dar spune că n-a făcut rău intenţionat niciodată, "fiind şi un om cu frica lui Dumnezeu".
El adaugă că pedepsa de 9 ani pe care a primit-o în dosarul retrocedărilor este "nedreaptă" şi "revoltătoare".
Detaliu inedit al aducerii lui Radu Mazăre în România
"Pe fondul acestui dosar, la Curtea de Apel Bucureşti, pe parcusul a opt ani de proces, a 106 termene şi 5 judecători schimbaţi, s-au realizat de către instanţă două expertize judiciare-mamut. Una de evaluare imobiliară şi una topografică. Ambele expertize au evidenţiat un prejudiciu zero, demolând raportul DNA-ului făcut în acest sens. Aşa se face că la finalul judecăţii la Curtea de Apel au fost zeci de achitări în dosar, iar eu am fost condamnat cu suspendare, ca să fie ceva. În apel însă, la ICCJ, 'celebrul şi temutul' judecător Ionuţ Matei, pus cu mâna preşedinte de complet în mod nealeatoriu, cunoscut ca un apropiat şi un bun executant al sistemului securist reînviat în ultimii ani în România, m-a condamnat, în doar 3 termene, la 9 ani de puşcărie. Cum? Foarte simplu: a înlăturat expertizele judiciare neutre realizate de instanţa de fond şi s-a bazat numai pe rapoartele acuzatorului, adică ale DNA; fără probe noi, le-a reinterpretat pe cele existente deja. (...) Toate considerentele de condamnare a mea sunt clar împotriva jurisprudenţei şi deciziilor CEDO de până acum, dar, sigur, până voi ajunge să fiu judecat acolo, voi face puşcărie. Ca şi în cazul primarului Mircea Gutău! Eu consider că nu asta este justiţie. E doar o bătaie de joc!", mai afirmă Radu Mazăre.
Citește și: Radu Mazăre, de la jurnalist la primar și de la bogătaș la fugar
El a fost adus luni seara în ţară din Madagascar, sub escorta Poliţiei, şi a fost închis în Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile.
Mazăre a plecat în Madagascar de mai mult de un an, iar acolo a făcut demersuri pentru obţinerea azilului.
Fostul edil are multiple condamnări în România. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional de căutare este cea pronunţată în 8 februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, când Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.