Racordare GRATUITĂ la rețeaua de gaze. Ce trebuie făcut

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
O operațiune care ar putea antrena majorarea facturilor
O operațiune care ar putea antrena majorarea facturilor

Toate cheltuielile sunt suportate de companiile de distribuție care nu pot trece la treabă, deocamdată, la treabă, pentru că așteaptă să primească noile reguli. Oricum, consumatorii finali casnici trebuie să știe că racordarea la rețeaua de gaze naturale va fi gratuită.

În acest scop clienții trebuie să informeze, printr-o cerere, distribuitorul, care se va rezolva apoi toate etapele necesare racordării. Cum întotdeauna trebuie să existe un DAR, situația dată nu face excepție. Ca atare, la cererea mai sus menționată, consumtorul trebuie să atașeze o serie de documente pe care le consideră importante în susținerea solicitării sale și, neapărat, cele care atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului pentru care se dorește racordarea. Și, firește, actele de identitate.

Din acel moment, în cazul clienților finali casnici, operatorul sistemului de distribuție a gazelor preia atât acțiunile necesare racordării, cât și costurile legate, printre altele, de evaluarea cererii de racordare, stabilirea soluției tehnice pentru realizarea conductei necesare racordării, eșalonarea lucrărilor necesare racordării și actualizarea planurilor de investiții cu lucrările necesare, emiterea unui aviz tehnic de principiu în funcție de soluția tehnică prevăzută în cazul în care nu există conductă necesară racordării - dacă există conducta necesară racordării, operatorul emite un aviz tehnic de racordare, obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor/ autorizațiilor emise de organismele abilitate, precum și a autorizației de construire a conductei necesare racordării, proiectarea conductei necesare racordării, execuția conductei necesare racordării, proiectarea, execuția, recepția și punerea în funcție a racordului.

Citește și Altă NENOROCIRE pe capul Chinei. O problemă GRAVĂ

Cererea de racordare trebuie analizată de operator în cel mult cinci zile lucrătoare de la primirea ei și, în cazul în care nu este corect completată sau lipsesc actele ce trebuie s-o însoțească, operatorul notifică solicitantul, cerându-i acestuia să remedieze situația, precizează Avocatnet. Dacă asta nu se întâmplă în cel mult 30 de zile de la notificare, cererea de racordare se clasează și va fi nevoie de altă solicitare. 

Potrivit Ordinului ANRE nr. 178/2020, racordul finanțat de operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale “intră în patrimoniul acestuia, iar costurile de realizare sunt recuperate prin tarifele de distribuție”. Ceea ce poate presupune că facturilor tuturor consumatorilor s-ar putea majora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 380459.84RON
1 ETH = 8233.08RON
1 LTC = 382.18RON
1 XRP = 9.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel