În același timp, industria apărării a țării dezvoltă și produce modele proprii, testate deja. Există, de asemenea, un sistem unic de coordonare a scutului, dar și numeroase dispozitive radar fabricate în Rusia, Belarus și China. Principalele mijloace antiaeriene au rolul de a proteja centrele administrative și industriale strategice ale Iranului.
Cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriene ale Iranului sunt rachetele rusești S-300PMU-2 și Tor-M1, noile rachete Bavar-373, 15th Khordar, Talash, 3rd Khordad, Mersad-16. Dar cum asemenea sisteme sunt insuficiente, armata mai păstrează din cele vechi, precum S-200VW, HQ-2J, Hawk și copia modernizată a proiectiului iranian Mersad.
Mare parte din rachetele cu rază mică de acțiuni o constituie cele chineze FM-80 și variantele lor autohtone - Ya Zahra-3 și Herz-9. Există, de asmenea, un număr de rachete Rapier.
Citește și Experții americani despre un război cu Iranul. Cum s-ar derula
În privința posibilităților aviației militare iraniene de a respinge atacuri aeriene ele sunt destul de limitate, având în vedere că, din cauza sancțiunilor, Teheranul nu poate achiziționa de mulți ani noi avioane de luptă. Baza o constituie avioanele de atac F-14A, F-4D/E și F-5E/F, completate cu avioanele rusești MiG-29, cumpărate la sfârșitul anilor 1980 - începutul anilor 1990, precum și aparate de F-7M de fabricație chineză. Lor li se adaugă și un număr redus de avioane de luptă franțuzești Mirage F-1BQ/F-1EQ, ajunse în Iran după ce echipalele acestor aparate au fugit din Irak în 1991.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.