Rabla pentru tractoare: Sprijin istoric pentru fermierii din România

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Tractor / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Tractor / Foto: Freepik

Laurențiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), a venit cu o veste foarte bună pentru agricultură anunțând demararea programului Rabla pentru tractoare.

În premieră pentru Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Programul Rabla intră într-o nouă etapă, adresându-se de această dată fermierilor români care vor putea beneficia de sprijin pentru achiziționarea de tractoare noi, mai puțin poluante. Intenția programului este de a reduce semnificativ emisiile de carbon din agricultură, o industrie esențială pentru economia României, dar și una dintre cele mai mari surse de poluare în mediul rural. Această mișcare îndrăzneață promite nu doar să înnoiască parcul de utilaje agricole, ci și să îmbunătățească condițiile de lucru ale fermierilor, aducându-le tractoare mai moderne și mai eficiente.

Potrivit lui Laurențiu Neculaescu, Programul Rabla pentru tractoare are ca scop atât sprijinirea fermierilor mici, cât și creșterea productivității prin utilizarea de echipamente ecologice, certificate la standardul Stage 5 – echivalentul Euro 6 în domeniul autovehiculelor. Aceasta înseamnă că tractoarele noi vor avea o amprentă de carbon mult mai mică, contribuind astfel la un mediu mai curat și la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate asumate de România.

Cerere mare, așteptări mari

Noua măsură a atras rapid atenția fermierilor din toate colțurile țării, care au așteptări ridicate de la acest program inovator. "Sunt foarte multe asociații și fermieri care ne-au întrebat cum se pot înscrie și când începe programul," a declarat un Neculaescu. Cererea este deja semnificativă, într-o perioadă de precampanie, când oficialii și candidații din diverse partide au interacționat cu publicul în teritoriu, pentru a afla așteptările și nevoile oamenilor.

Este de înțeles entuziasmul fermierilor, întrucât valoarea maximă a subvenției este de 55.000 de euro cu TVA inclus pentru achiziția unui tractor și a utilajelor aferente. Aceasta acoperă până la 65% din valoarea unui astfel de echipament, iar pentru tinerii fermieri subvenția poate ajunge la 80%, oferindu-le o oportunitate unică să își reînnoiască flota de utilaje fără să fie nevoiți să apeleze la împrumuturi costisitoare.

Cum funcționează programul și cine poate beneficia

Pentru a se înscrie în Programul Rabla pentru tractoare, fermierii trebuie să fie persoane fizice care dețin atestat de producător – un aspect important, având în vedere că această categorie de agricultori nu a beneficiat până acum de astfel de finanțări. Spre deosebire de programele anterioare de finanțare agricolă, de data aceasta nu sunt incluse societățile comerciale sau IMM-urile, ceea ce plasează accentul exclusiv pe fermierii individuali.

În plus, una dintre condițiile pentru participare este casarea unui autovehicul vechi, care nu trebuie neapărat să fie un tractor. Deși fermierii pot casa orice vehicul, este important ca acesta să respecte criteriile de vechime și poluare specificate în ghidul de finanțare. Odată obținut certificatul de distrugere, fermierii pot merge la unul dintre dealerii acreditați de AFM pentru a-și alege noul tractor.

Procesul de înscriere va fi similar cu cel al programului Rabla pentru autoturisme, permițând fermierilor să-și aleagă tractorul dorit direct de la dealer. Acesta se ocupă apoi de toate formalitățile de înscriere, facilitând astfel procedura pentru fermierii care sunt deja familiarizați cu mecanismele Rabla.

Acreditarea dealerilor și lansarea oficială

Un alt aspect cheie al programului este acreditarea dealerilor, care va fi realizată de către Administrația Fondului pentru Mediu. Șeful AFM a subliniat că nu vor fi acreditate sute de dealeri, ci doar câteva zeci, pentru a menține un control strict și pentru a se asigura că doar dealerii care îndeplinesc criteriile stricte vor face parte din program. Această fază de acreditare este preconizată să fie finalizată în curând, după care va urma lansarea aplicației de înscriere pentru beneficiarii finali.

”Vom începe cu sesiunea de acreditare a dealerilor, iar după aceea vom deschide aplicația pentru fermieri. Cu siguranță, programul va demara înainte de sfârșitul anului," a afirmat Laurențiu Neculaescu, subliniind că cererea este extrem de mare, iar bugetul de 500 de milioane de lei va permite finanțarea a până la 2.000 de tractoare. Cu toate acestea, oficialii sunt pregătiți pentru o ”supra-contractare” de până la 200%, ceea ce ar permite achiziția a 4.000 de tractoare, în cazul în care fondurile vor fi suplimentate.

Impactul programului și viitorul agriculturii ecologice în România

Prin acest program, Administrația Fondului pentru Mediu speră să creeze un impact pozitiv durabil în agricultura românească. Fermierii vor avea acces la echipamente moderne, care vor contribui la creșterea eficienței operaționale și la reducerea costurilor de întreținere pe termen lung. În plus, tractoarele noi, dotate cu cele mai recente tehnologii ecologice, vor permite fermierilor să respecte reglementările de mediu și să își reducă emisiile de carbon, aducând astfel beneficii nu doar economice, ci și ecologice.

Această măsură face parte dintr-un program mai amplu pe care autoritățile îl pregătesc pentru perioada 2025-2030, o strategie multianuală de finanțare care va cuprinde atât Programul Rabla Clasic, cât și Rabla Plus pentru mașini electrice și hibride. Autoritățile colaborează deja cu industria auto și alte grupuri de interes pentru a dezvolta ghiduri de finanțare bine adaptate atât nevoilor industriei, cât și cerințelor ecologice ale Uniunii Europene.

O oportunitate de modernizare pentru fermieri

La final, Programul Rabla pentru tractoare se dovedește a fi mai mult decât un simplu ajutor financiar. Este o oportunitate de modernizare a agriculturii românești și un pas important către un mediu rural mai curat și mai durabil. În timp ce pentru mulți fermieri finanțarea de 55.000 de euro reprezintă o șansă unică de a-și îmbunătăți activitatea, pentru România, acest program înseamnă un pas important în direcția unei economii agricole verzi și a unui viitor mai sustenabil.

Fermierii români au acum oportunitatea de a-și transforma operațiunile, iar așteptările sunt mari ca această inițiativă să se bucure de un succes similar cu alte programe populare, precum Casa Verde Fotovoltaice. Dacă ritmul de implementare va continua în aceeași manieră, Rabla pentru tractoare ar putea deveni o veritabilă poveste de succes a agriculturii românești moderne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9762
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9769
USD
Azi 4.717
Diferența 0.0060
Zi precendentă 4.711
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9762 RON
USD flag1 USD = 4.7170 RON
GBP flag1 GBP = 5.9713 RON
CHF flag1 CHF = 5.3244 RON
AUD flag1 AUD = 3.0679 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3713 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4268 RON
SEK flag1 SEK = 0.4290 RON
XAU flag1 XAU = 397.9899 RON
Monede Crypto
1 BTC = 459263.49RON
1 ETH = 14787.51RON
1 LTC = 421.32RON
1 XRP = 5.31RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.59%
6 luni: 5.63%
12 luni: 5.68%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17261.450.39%
BET-BK3220.180.36%
BET-EF925.950.32%
BET-FI60204.27-0.15%
BET-NG1213.080.38%
BET-TR38069.750.39%
BET-TRN37003.350.39%
BET-XT1481.170.30%
BET-XT-TR3211.220.30%
BET-XT-TRN3127.910.30%
BETAeRO927.510.16%
BETPlus2554.440.40%
RTL38188.450.37%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel