Prima de casare pentru Programul 'Rabla clasic' va creşte cu 15% în 2023, a informat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a precizat că şi bugetul alocat programului destinat achiziţiei de maşini electrice va fi majorat pentru acest an.
La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la aceste programe.
"Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor 'Rabla clasic', 'Rabla plus' şi 'Rabla local'. În cadrul Programului 'Rabla clasic', care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la 'Dacia', cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023", a explicat Tanczos Barna.
În acelaşi timp, a adăugat el, va fi crescut bugetul pentru achiziţia de maşini electrice.
Ministrul a subliniat că anul trecut s-au constatat evoluţii pozitive pe piaţa auto din România.
"A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru '26 va fi atinsă ", a explicat ministrul Mediului.
Citește și:
Programul Rabla Plus. Laurențiu Neculaescu (AFM): Pentru anul 2023 bugetul va fi mai mare
Administrația Fondului de Mediu (AFM) are, în momentul de față, 15 programe, a declarat, în cadrul interviurilor DCNews, președintele acestei instituții, Laurențiu Neculaescu.
Venind cu precizări, el a menționat că unele dintre aceste programe sunt în curs de implementare, altele în fază de contractare, altele urmează să fie lansate spre implementare. De la celebrele programe Rabla Clasic și Rabla Plus, prin care atât persoanele fizice, cât și agenții economici își pot schimba mașinile, autoturismele, cele vechi, poluante cu unele noi, mai puțin poluante și mai prietenoase cu mediul, continuând cu iluminatul public și care se adresează tuturor UAT-urilor care vor un iluminat eficient și, bineînțeles, la o factură mai mică la consumul de energie”, a detaliat invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac.
”Panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care doresc să doresc să capete o oarecare independență tot pentru reducerea facturii la energie, piste de biciclete pentru reducerea emisiilor de CO2, pentru a-i încuraja pe oameni să-și lase mașinile acasă în favoarea unui transport mai prietenos cu mediul, proiecte de apă și canal, de împăduriri”, a continuat președintele AFM.
”Apă și canal este la Fondul de Mediu”, a întrebat Bogdan Chirieac. ”Da, avem și noi un program prin care finanțăm proiect pe acest segment”, a răspuns Laurențiu Neculaescu. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.