Qatargate. Scandalul mitei se adâncește și mai mult

Georgel Simionică |
Data actualizării: | Data publicării:
Eva Kaili
Eva Kaili

Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate, a informat joi cotidianul belgian Le Soir, citat de EFE.

Giorgi, asistent parlamentar, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.

Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept ''creier'' al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro. Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate; şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care tânărul Giorgi lucra ca asistent.

În ceea ce o priveşte, Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, ea neputând să se prezinte miercuri din cauza unei greve a funcţionarilor.

La percheziţii, poliţia a descoperit sute de mii de euro cash la locuinţa lui Kaili şi Giorgi, care au o relaţie de cinci ani.

Francesco Giorgi

Agenţii l-au surprins şi pe tatăl lui Kaili ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani, circumstanţă care le-a permis poliţiştilor să acţioneze, în pofida imunităţii parlamentare de care se bucură politiciana socialistă elenă.

Le Soir, cotidianul care, împreună cu Kanack, au dezvăluit în premieră scandalul, adaugă că Giorgi nu a acuzat-o pe europarlamentara belgiană Maria Arena, ea nefiind deocamdată vizată de operaţiunea poliţiei, care a făcut totuşi public faptul că unul dintre asistenţii acesteia este la rândul său inculpat.

Noile informaţii dezvăluite de Le Soir relevă tot mai clar că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european. Mai concret, cotidianul belgian îl semnalează pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan, pe care nu-i identifică. 

Citește și:

Corupţie: O vicepreşedintă a Parlamentului European, arestată la Bruxelles

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seara la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.

Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei vineri dimineaţa în acelaşi caz. Eva Kaili a fost "arestată pentru a fi audiată" de poliţie, a precizat sursa citată.

La Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal) al cărui membru este Eva Kaili a anunţat seara că aceasta a fost "demisă".

În centrul anchetei, condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles: acţiunile unei "ţări din Golf" suspectate că "ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative", a subliniat parchetul federal.

În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au "o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă" în cadrul Parlamentului European. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5431
Diferența 0.0136
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.5431 RON
GBP flag1 GBP = 5.8379 RON
CHF flag1 CHF = 5.3277 RON
AUD flag1 AUD = 2.7335 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.1875 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4165 RON
SEK flag1 SEK = 0.4502 RON
XAU flag1 XAU = 442.3381 RON
Monede Crypto
1 BTC = 363163.37RON
1 ETH = 7203.18RON
1 LTC = 328.24RON
1 XRP = 8.71RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Cristian Pârvan / Foto: Agerpres / Cristian Nistor

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel