Președintele rus se va deplasa marți la Phenian pentru prima dată în ultimii 24 de ani, căutând parteneri pentru a consolida efortul de război al armatei ruse împotriva Ucrainei.
"Vom dezvolta mecanisme alternative de comerț și reglementări reciproce care nu sunt controlate de Occident și vom rezista împreună restricțiilor unilaterale nelegitime", a scris Putin. "Și, în același timp, vom construi o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia".
El a mulțumit Coreei de Nord pentru susținerea a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială în Ucraina și a promis sprijin pentru eforturile Phenianului de a-și apăra interesele în ciuda a ceea ce a numit "presiunea, șantajul și amenințările militare ale SUA".
Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia și sprijină operațiunile sale din Ucraina, numindu-le un "război sacru al tuturor cetățenilor ruși".
"Poporul coreean va fi întotdeauna de partea guvernului și poporului rus, acordând sprijin deplin luptei lor pentru apărarea suveranității naționale și a intereselor de securitate", a declarat agenția nord-coreeană de știri, KCNA, într-un comentariu.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a repetat luni acuzațiile potrivit cărora Coreea de Nord ar fi furnizat "zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere cu muniții Rusiei" pentru a fi folosite în Ucraina, deși Moscova și Pyongyang au negat transferurile de arme.
El a spus că Statele Unite l-au văzut pe Putin "devenind incredibil de preocupat în ultimele luni" și căutând soluții în Iran și Coreea de Nord pentru a compensa echipamentele pierdute pe câmpul de luptă.
Rusia a promis cooperarea cu Coreea de Nord într-o serie de domenii precum cele economice, comerciale și militare și a blocat eforturile Consiliului de Securitate al ONU de a monitoriza și de a impune noi sancțiuni asupra Phenianului.
Consilierul de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat că Rusia și Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă aspecte de securitate.
El a spus că acordul nu va fi îndreptat împotriva niciunei țări, ci va "contura perspectivele de cooperare viitoare și va fi semnat ținând cont de ceea ce s-a întâmplat între țările noastre în ultimii ani - în domeniul politicii internaționale, în domeniul economic... inclusiv, desigur, ținând cont de problemele de securitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.