Kremlinul urmărește să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de zile în care au pierdut teren, exercitând presiuni asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a accepta un fel de armistițiu care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit oficialilor, consilierilor și altor persoane familiarizate cu situația, scrie Bloomberg.
Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei pe care a construit-o timp de decenii după ce trupele sale au pierdut mai mult de jumătate din câștigurile inițiale în Ucraina, au spus surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Eșecurile persistente i-au determinat pe mulți de la Kremlin să fie mai realiști în privința ambițiilor lor imediate, recunoscând că chiar și menținerea actualei linii de front ar fi o realizare.
Dar Putin rămâne convins că dimensiunea mult mai mare a armatei Rusiei și disponibilitatea de a accepta victimele - care sunt deja de ordinul zecilor de mii, mai multe decât în orice alt conflict după cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit estimărilor americane și europene - îi vor permite să învingă în ciuda eșecurilor de până acum. Ofensiva reînnoită ar putea începe în februarie sau martie, au declarat persoanele apropiate Kremlinului. Comentariile lor confirmă avertismentele Ucrainei și ale aliaților săi că urmează o nouă ofensivă rusă și sugerează că aceasta ar putea începe înainte ca Kievul să primească livrările de tancuri de luptă americane și europene promise recent.
Semnale grave
Hotărârea lui Putin prevestește o altă escaladare războiului său, în timp ce Kievul pregătește o nouă ofensivă proprie pentru a expulza forțele sale, respingând orice încetare a focului care lasă Rusia să îi ocupe teritoriul. Liderul rus crede că nu are altă alternativă decât să se impună într-un conflict pe care îl consideră existențial cu SUA și aliații săi, au declarat sursele. O nouă rundă de mobilizare este posibilă încă din această primăvară, au spus ei, pe măsură ce economia și societatea sunt din ce în ce mai mult subordonate nevoilor războiului.
"Putin este dezamăgit de felul în care merg lucrurile, dar nu este pregătit să renunțe la obiectivele sale", a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea R.Politik, o firmă de consultanță politică. "Aceasta înseamnă doar că traseul va fi mai lung, mai sângeros și mai rău pentru toată lumea".
Oficialii serviciilor de informații americane și europene se întreabă dacă Rusia are resursele necesare pentru o nouă ofensivă majoră, chiar și după ce a mobilizat 300.000 de soldați suplimentari toamna trecută. Între timp, aliații Ucrainei își intensifică livrările de arme, pregătindu-se să livreze pentru prima dată vehicule blindate și tancuri de luptă principale care ar putea ajuta trupele ucrainene să străpungă liniile rusești.
Dar atacurile brutale ale Rusiei în locuri precum Bakhmut, un oraș din est care are o valoare strategică limitată, au epuizat forțele ucrainene, deturnând trupe și slăbind capacitatea Kievului de a organiza operațiuni ofensive în alte părți, potrivit oficialilor americani.
După ce atacurile fulgerătoare ale forțelor ucrainene din vară și din toamnă au deschis breșe în liniile sale de apărare, Rusia a intensificat de atunci măsurile de protecție, folosind tranșee, capcane pentru tancuri și mine pentru a încetini orice potențial avans. În mod public, Kremlinul spune că nu există planuri pentru o mobilizare mai mare în prezent.
Războiul de uzură favorizează Rusia
Pe termen mai lung, Putin a aprobat planuri de extindere a rândurilor armatei cu aproape 50% în următorii ani, desfășurând noi forțe în apropierea Finlandei - care este în curs de aderare la NATO - și în regiunile ocupate din Ucraina. Școlile și universitățile reintroduc cursurile de pregătire militară desfășurate ultima dată pe scară largă în epoca sovietică, pe măsură ce pregătirile de război pătrund în societate.
Cu toate acestea, unele elemente de realism cu privire la performanța dezastruoasă a armatei până în prezent au început să se strecoare în mass-media de stat strict controlată.
"Până acum, rezultatele au fost îngrozitoare, deoarece Rusia nu era deloc pregătită", a declarat Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul.
"S-a transformat într-un război prelungit, iar Rusia nu are încă suficiente efective sau echipamente pentru a-l duce", a spus el. "Trebuie să oprim contraofensiva ucraineană și să zădărnicim eforturile Occidentului de a ne învinge prin obținerea unui avantaj militar".
Forțele rusești nu au demonstrat capacitatea de a face acest lucru încă din primele săptămâni ale invaziei, recucerind doar un singur oraș mic în ultimele șase luni și cu un cost uriaș în pierderi de vieți omenești. Trupele ucrainene, în schimb, au surprins în mod constant aliații și observatorii cu succesele lor în respingerea invadatorilor.
Paralela cu Primul Război Mondial
Încrederea lui Putin în capacitatea armatei sale de a obține un triumf - chiar și cu prețul unor pierderi și distrugeri uriașe - reflectă o interpretare greșită a angajamentului Occidentului de a-i respinge agresiunea, recunosc unele persoane din interior. SUA și aliații săi au crescut în mod constant livrările de arme către categorii considerate cândva interzise.
Cu toate acestea, oficialii militari americani și europeni se tem că războiul s-ar putea transforma în curând într-o luptă de artilerie în stilul Primului Război Mondial, cu linii de front în mare parte stagnante, un scenariu care ar putea ajunge să favorizeze Rusia, cu o populație și o industrie militară mai mari.
Din punct de vedere diplomatic, Rusia a încercat să câștige susținători în rândul țărilor non-occidentale cu apeluri pentru discuții privind o încetare a focului. Chiar și persoane apropiate Kremlinului recunosc că acestea sunt fără speranță în prezent, având în vedere cererea Ucrainei ca Rusia să își retragă trupele ca o condiție pentru orice acord.
"Dacă nu se schimbă ceva, ne așteptăm la un război de uzură precum Primul Război Mondial, care ar putea dura mult timp, deoarece ambele părți cred că timpul este de partea lor", a declarat Andrey Kortunov, șeful Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, fondat de Kremlin. "Putin este sigur că fie Occidentul, fie Ucraina vor obosi".
O înfrângere la realegerea în 2024 a președintelui american Joe Biden, care a condus coaliția de susținere a Ucrainei, ar putea aduce "mai multă flexibilitate" pe această temă la Washington, a spus el.
Buzunarele lui Putin par inepuizabile
În timp ce un nou val de presiune a sancțiunilor - în special plafonarea prețului impus exporturilor de petrol rusesc - a redus veniturile Kremlinului, nu a redus până acum capacitatea lui Putin de a finanța războiul. Rusia are încă acces la rezerve de miliarde de dolari în yuani, care nu sunt afectate de sancțiuni și care pot ajuta la acoperirea deficitelor bugetare timp de 2-3 ani, potrivit economiștilor.
Și în rândul aliaților Ucrainei cresc temerile că conflictul va dura ani de zile.
"Anul acesta ar fi foarte, foarte dificil să expulzăm militar forțele rusești din toată - fiecare centimetru din Ucraina și din Ucraina ocupată - sau din Ucraina ocupată de Rusia", a declarat președintele Statului Major al SUA, Mark Milley, la 20 ianuarie, după o reuniune a miniștrilor apărării din SUA și aliați. "Dar cred că, la sfârșitul zilei, acest război, la fel ca multe războaie din trecut, se va încheia la un fel de masă de negocieri."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.