Putin, o simplă marionetă? Cine-i dictează liderului rus ce să facă

Simona Haiduc |
Data publicării:
Oare îi șoptește ceva la ureche?
Oare îi șoptește ceva la ureche?

Ce gândește Putin, până unde vrea să ajungă? Este liderul de la Kremlin manevrat de alții, de niște eminențe cenușii nevăzute și neștiuite? Sunt întrebări pe care și le pune, probabil, o lume întreagă, în acest moment.

Din păcate, nimeni nu deține un glob de sticlă care să ofere răspunsurile necesare. Este de presupus că nici cei de la Kremlin sau majoritatea dintre ei habar nu au ce se va întâmpla mai departe, care vor fi pașii următori ai liderului rus. Nu fac decât să tacă, adică să nu discute cu presă, și să se conformeze. Unii ar dori, probabil, să-și dea demisia, punându-se însă nu numai pe sine în pericol, ci și familiile. Dar este treaba lor, în ultimă instanță.  

La un moment dat, fostul președinte american George W. Bush a spus că l-a privit pe Vladimir Putin în ochi și "i-a simțit sufletul". Iar de atunci, relațiile dintre Statele Unite și SUA s-au înrăutățit puțin câte puțin, pentru a ajunge, astăzi, la un ”punct zero”, după cum recunoaștea chiar șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov. 

Nu există nicio îndoială că președintele rus este sub presiune. Așa-numita "operațiune militară specială" din Ucraina a mers prost pentru el. Ar fi trebuie să dureze dacă nu câteva zile, cel mult câteva săptămâni. Atunci, în primele zile de război, unii analiști ruși vorbeau de cel mult o lună, hai o lună și jumătate. Și iată că s-a ajuns la opt luni, iar lucrurile au devenit mult mai grave. 

Este oare conștient de acest lucru? 

"Modul în care Putin percepe lucrurile au condus la acest conflict”, crede Konstantin Remciukov, proprietarul și redactorul-șef al ziarului Nezavisimaya Gazeta. "El este liderul autoritar al unei puteri nucleare. Este liderul necontestat în această țară. Are niște convingeri puternice care îi iau mințile. Și este încurajat, este susținut de unii pe care nici noi, rușii, nu îi bănuim, dar care au nevoie de Putin să creadă că este deținătorul adevărului supram și că tot ceea ce face este spre binele Rusiei".

Să însemne, oare, acest lucru că Putin este gata să meargă până în pânzele albe? În ultimele luni, oficiali ruși de rang înalt (inclusiv Putin) au lăsat să se înțeleagă că liderul de la Kremlin ar fi pregătit să folosească arme nucleare în acest conflict. "Nu cred că o va face", a declarat președintele american Joe Biden pentru CNN. "Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta".

Un război fără sfârșit 

Bombardamentele intense ale Rusiei asupra Ucrainei din această săptămână sugerează că Kremlinul este, cel puțin, hotărât să provoace o escaladare e conflictului. "Cel mai mult mă tem de posibilitatea unui conflict nuclear. Și, pe locul doi, mă tem de un război fără sfârșit", declara, recent, liberalul Grigori Iavlinski, un vederan în politica rusă. .

Dar "războiul fără sfârșit" necesită resurse nesfârșite. Lucru pe care Rusia nu pare să-l aibă. Valul de rachete lansate peste orașele ucrainene reprezintă, fără îndoială, o demonstrație dramatică de forță, dar cât timp poate Moscova să repete o astfel de figură?

"Mulți experți se îndoiesc că avem suficiente rachete", spune Remciukov, amintint, totodată, că, ”din punct de vedere militar, nimeni nu a spus vreodată ce ar putea însemna o victorie finală. Care ar putea fi simbolul unei asemenea victorii, tot mai îndoielnică pe zi ce trece? În 1945 a fost steagul de deasupra Berlinului. Care este criteriul succesului acum? Un steag deasupra Kievului? Sau peste Herson? Sau poate Harkov? Nu știu. Nimeni nu știe”, a recunoscut jurnalistul rus. 

Unul zice, altul face 

Poate nu întâmplător fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris recent că, ”în configurația lui actuală, statul ucrainean ... va fi o amenințare constantă, directă și clară pentru Rusia. Cred că scopul acțiunilor noastre viitoare ar trebui să fie dezmembrarea completă a regimului politic din Ucraina". Vorbele lui Medvedev reflectă gândirea președintelui Putin, sau Medvedev dictează ceea ce comandă alții? 

Interesant este că, în ultimele câteva săptămâni, discursurile lui Putin s-au scurtat. În orice caz, cele difuzate de presă, scrise într-o cu totul altă manieră, nespecifică liderului rus. Ascultând sau citind mesajele lui Medvedev se observă că a împrumutat mult din tonalitatea discursurilor lui Putin. Ceva de genul Medvedev zice (sau cei din spatele lui), Putin face. 

Iată de ce Rusia nu va rezista 

Ceea ce însă nu pare să se regăsească în nici unul dintre planurile Kremlinului este opinia publică rusă, societatea rusă. Judecând după sondajele realizate săptămânal, Putin se bucură de sprijinul a aproape 80% din populația țării sale. Așa să fie oare? "Contractul anterior dintre Putin și societate era că "eu vă protejez"", spune Remciukov. ”Acum, după exploziile de la Podul Kerci, nu mai poți merge cu aceeași placă”, crede redactorul șef al cotidianului Nezavisimaia gazeta. 

"Ani la rând, principalul slogan a fost 'predictibilitate'. Ce fel de predictibilitate există astăzi? Conceptul s-a terminat. Nimic nu mai este previzibil. Jurnaliștii mei nu știu dacă vor fi chemați la război, dacă vor găsi înștiințarea în cutia poștală când ajung acasă”, a adăugat el. .

Venind în completare, Iavlinski precizează că "problema Rusiei este sistemul pe care este ea contruită și care, din păcate, nu a creat o societate. Există o mulțime de oameni foarte drăguți în Rusia. Dar nu există o societate civilă. De aceea, Rusia nu poate rezista".

Citește și ”Cât îi vor ține balamalele”. Oleg Deripaska a prezis cât va dura ”actuala nebunie”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0017
Zi precendentă 4.9748
USD
Azi 4.7768
Diferența -0.0092
Zi precendentă 4.786
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7768 RON
GBP flag1 GBP = 5.9853 RON
CHF flag1 CHF = 5.3054 RON
AUD flag1 AUD = 2.9668 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3168 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4204 RON
SEK flag1 SEK = 0.4338 RON
XAU flag1 XAU = 403.3538 RON
Monede Crypto
1 BTC = 451600.11RON
1 ETH = 15963.92RON
1 LTC = 473.95RON
1 XRP = 10.31RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16924.440.40%
BET-BK3171.480.61%
BET-EF917.910.21%
BET-FI61555.920.40%
BET-NG1214.170.03%
BET-TR37321.230.40%
BET-TRN36276.180.40%
BET-XT1459.850.35%
BET-XT-TR3164.590.35%
BET-XT-TRN3082.500.35%
BETAeRO875.890.46%
BETPlus2501.930.39%
RTL37682.870.47%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel