Vorbind la Moscova, în cadrul unui forum energetic, el a evocat perspectiva unui "hub" de gaze naturale pentru statele europene, dar a recunoscut că pentru un astfel de proiect trebuie să fie interesați și "partenerii europeni" ai Moscovei.
"Am putea să ne asigurăm că principalele rute de aprovizionare cu gaze naturale și petrol pentru Europa trec prin Turcia. Astfel, se poate crea un hub energetic pentru Europa în Turcia, desigur, dacă partenerii europeni sunt interesați", a spus el.
Anterior în discursul său, Putin s-a referit la Nord Stream 2, gazoductul blocat de Germania la insistențele SUA, după invazia rusă în Ucraina.
El a spus că Rusia este gata să înceapă furnizarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică.
Putin: Dacă Europa vrea gaze, să deschidă robinetul Nord Stream 2
Acest gazoduct, avariat în seria de explozii care a afectat și Nord Stream 1, este încă parțial funcțional, potrivit lui Putin.
"Mingea este în curtea Uniunii Europene. Dacă vor, să deschidă robinetul și asta e", a declarat președintele rus.
El a reluat, pe de altă parte, acuzațiile nedovedite conform cărora SUA s-ar afla în spatele exploziilor care au avariat gazoductul Nord Stream 1 și au provocat o scurgere masivă de gaze.
SUA au respins acuzațiile președintelui rus.
Statele UE vor să depăşească impasul provocat de plafonarea preţurilor la gaze
Întrebarea cum, când şi dacă vor fi plafonate preţurile la gaze ar urma să domine o altă reuniune la Praga a statelor membre ale Uniunii Europene, acestea urmărind un plan comun care să vizeze preţurile ridicate la gaze - un compromis la care nu au reuşit să ajungă în ultimele săptămâni, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
"Trebuie să găsim rapid o soluţie, care să fie aplicată la nivelul UE. Soluţiile pe plan naţional nu reprezintă o cale de urmat", susţine un oficial UE de rang înalt.
Miniştrii Energiei din UE se reunesc la Praga în încercarea de a furniza instrucţiuni mai clare privind ceea ce ar trebui să propună Comisia Europeană ca viitoare măsuri de urgenţă în domeniul energiei pentru blocul comunitar.
Dar statele membre UE încă nu au decis ce vor.
Cu un preţ al gazelor cu aproape 90% mai ridicat decât în urmă cu un an, majoritatea statelor membre UE spun că vor plafonarea preţurile la gaze, dar nu se pun de acord privind modul de realizare. Unele ţări, inclusiv Germania, cea mai mare piaţă de gaze din Europa, se opun, potrivit Agerpres.
Discuţiile liderilor UE de săptămâna trecută au clarificat prea puţin viitoarele măsuri, fiind prezentate numeroase opţiuni, inclusiv plafonarea gazelor aduse prin conducte sau doar a gazelor folosite pentru a produce electricitate, susţine oficialul, care nu se aşteaptă la progrese semnificative la reuniunea de miercuri.
Alţii sunt mai optimişti că se va ajunge la un consens, apreciind că s-ar putea adopta "modelul iberic": plafonarea preţului gazelor folosite pentru producţia de energie electrică, ca un remediu rapid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.