Liderul de la Kremlin a semnat un amendament la lege care cere companiilor ruse să-şi delisteze acţiunile din ţări străine, grăbind astfel un proces care a accelerat după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014.
Această mutare i-ar forţa pe marii oligarhi, inclusiv pe cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin sau pe magnaţii oţelului Vladimir Lisin şi Alexei Mordaşov, să reconfigureze structura acţionariatului afacerilor pe care le deţin, în parte, poate, prin acţiuni din ţări străine care plătesc dividende în valută.
Analiştii spun că Putin îi forţează astfel pe oligarhi să distrugă ce au construit în 30 de ani de libertate.
Va aduce războiul din Ucraina o revoluţie nucleară în Europa?
Războiul din Ucraina a arătat Europei cât de toxică este dependenţa de gazele naturale ruseşti, aceasta fiind întreţinută chiar dacă existau semnale puternice că Moscova îşi va folosi energia ca instrument de forţă economic şi politic.
Războiul din Ucraina a arătat Europei cât de toxică este dependenţa de gazele naturale ruseşti, aceasta fiind întreţinută chiar dacă existau semnale puternice că Moscova îşi va folosi energia ca instrument de forţă economic şi politic.
Ca înlocuitor al gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia este propusă energia nucleară. Aceasta, considerată de unii periculoasă, iar de alţii nepoluantă şi sigură, ar rezona cu planurile Uniunii Europene de a-şi înverzi economia. Însă ar întări cu adevărat securitatea şi independenţa energetică?
Ucraina. O nouă problemă pentru agricultori
Producătorii de reactoare, de tehnologie şi combustibil nuclear sunt puţini. Rusia, care acum îşi agresează mortal un vecin, este unul dintre ei. Şi China este furnizor, dar regimul de la Beijing a început să fie privit cu neîncredere de multe din guvernele europene.
Franţa a rămas singura putere nucleară din UE după Brexit, dar este unul dintre codaşii industriei. Coreea de Sud este mică şi este departe. SUA sunt foarte interesate de a participa la o revoluţie nucleară europeană, dar dacă Biden este doar un episod într-un film populist început cu Trump la Casa Albă?
Trump aproape că a distrus ordinea economică şi politică mondială în care SUA şi UE sunt aliaţi. Pe măsură ce UE îşi intensifică eforturile de reducere a dependenţei de petrolul şi gaze ruseşti, accentul se îndreaptă din nou către energia nucleară - împreună cu sursele regenerabile - ca opţiune, scrie Euractiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.