Potrivit calculelor efectuate de experții agenției internaționale de rating Fitch, bugetul Rusiei, precum și fondurile extrabugetare, în special Fondul bunăstării naționale, se vor îmbogăți, anul acesta, din încasările obținute din vânzarea de petrol și gaze naturale cu aproape 70% mai mult decât în 2020, ceea ce înseamnă un plus de 50 de miliarde de dolari.
Potrivit lui Dmitry Marinchenko, director principal al Grupului Fitch pentru resurse naturale și mărfuri, în 2021 încasările din petrol și gaze ar putea atinge aproximativ 9 trilioane de ruble sau aproape 125 de miliarde de dolari. „Este cu 50 de miliarde de dolari mai mult decât în 2020 și cu circa 40 de miliarde de dolari mai mult decât am fi putut spera dacă parametrii macroeconomici s-ar fi menținut la nivelul așteptărilor noastre de la începutul anului”, a detaliat analistul.
Atunci se estima că prețul mediu al petrolului va fi, în 2021, de 45 de dolar/baril, iar tariful de export al gazelor naturale, de 200 de dolari/1000 metri cubi. La nivelul actual însă, veniturile din petrol și gaze din 2021 „vor depăși probabil chiar nivelul anului 2019”, când s-au ridicat la aproximativ 120 de miliarde de dolari, a calculat Marinchenko.
Citește și Prețul la aluminiu a depășit 3.000 dolari/tonă. Petrolul, tot mai scump
Evaluarea nivelului veniturilor rusești din vânzarea de hidrocarburi pentru 2021 ia în considerare nivelul mediu anual al prețului petrolului Brent de 70 dolari pe baril (față de 43 dolari pe baril în 2020) și prețul mediu anual de export al Gazprom la 320 dolari/mia de metri cubi (comparativ cu 143 dolari pe mia de metri cubi în 2020).
În același timp, creșterea veniturilor guvernamentale va depinde în mare măsură de veniturile din extracția și exportul de petrol și produse petroliere - aproximativ 75-80% din creșterea totală a veniturilor, spune expertul. "Contribuția gazului, în ciuda creșterii explozive a prețurilor pe piața spot, va fi mai modestă - aproximativ 20-25%. În volumul total al veniturilor din petrol și gaze, ponderea gazului va rămâne la aproximativ 20%, adică, bugetul va continua să depindă mult mai mult de prețurile petrolului decât de prețurile la gaz ", explică Marinchenko.
Potrivit acestuia, acest lucru se datorează faptului că o parte semnificativă a exporturilor de gaze este legată de prețul petrolului. În plus, cea mai mare parte a gazului produs în Rusia este consumat pe plan intern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.