Astfel, în jurul prânzului, ora Moscovei, indicele Bursei de la Moscova pierduse 45,4% și coborâse la 1.684,95 puncte. Sub pragul de 1.700 de puncte, indicele a scăzut pentru prima dată din 11 februarie 2016. Indicele RTS a cedat 49,25%, la 611,12 puncte.
Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată
Scăderea indicilor bursieri este cea mare din istoria pieței rusești. Precedenta scădere record a bursei rusești a fost înregistrată la 28 octombrie 1997. În acel moment, scăderea indicelui Bursei din Moscova a ajuns la 20,81%. Astăzi, declinul este de 2,2 ori mai mare.
Cei mai mari perdanți au fost EN+ (-54%), Gazprom (-47,6%), Detsky Mir (-47,4%), Inter RAO (-47%) și LUKOIL (-46,5%). Acțiunile ordinare ale Sberbank au scăzut cu 45%, iar cele preferențiale cu 28%.
La sesiunea de dimineață de joi, 24 februarie, Bursa de la Moscova a suspendat tranzacțiile: au fost oprite operațiunile cu valută și valori mobiliare. Înainte ca tranzacțiile să fie oprite, indicele IMOEX2, care urmărește dinamica sesiunilor suplimentare, s-a prăbușit cu peste 11%. Tranzacționarea a fost reluată la ora 10:00, ora Moscovei. După deschiderea sesiunii principale, indicii bursieri ruși s-au prăbușit cu 30-35%. A fost lansată o licitație discretă pentru toate acțiunile din cauza unei scăderi semnificative a indicilor.
Interdicții până la noi ordine
Banca Rusiei a impus o interdicție privind vânzarea în lipsă pe piața financiară rusă. Aceste măsuri au fost luate ca urmare a situației actuale de pe piața financiară și pentru a proteja drepturile și interesele investitorilor pe piețele financiare, pentru a reduce riscurile și pentru a limita volatilitatea excesivă. Banca Rusiei a ordonat brokerilor să suspende vânzările în lipsă pe piețele bursiere și extrabursiere începând cu 24 februarie 2022, la ora 11:00, ora Moscovei, și până la noi ordine.
Principalul motiv este fuga investitorilor de riscuri pe fondul escaladării aspectului geopolitic, a declarat Vladislav Silayev de la Alfa Capital. În istoria recentă a pieței bursiere rusești nu a existat niciodată un declin atât de semnificativ, a adăugat expertul. În opinia sa, piața ar putea continua să scadă până când diplomații și politicienii nu se vor așeza la masa negocierilor.
Consecințele sancțiunilor acestui eveniment au trecut rapid la scenariul cel mai negativ, în care acestea vor depinde în mare măsură de deciziile politice ale țărilor occidentale, au declarat analiștii Rosbank. Este foarte probabil ca pachetul de sancțiuni impus marți să fie prelungit astăzi, au avertizat experții.
O logică a contramăsurilor
Participanții de pe piață se vor concentra asupra răspunsului Băncii Rusiei. "Presupunem că, prin logica lor, contramăsurile vor urma, în linii mari, scenariul din decembrie 2014 și se vor concentra în principal pe limitarea ieșirilor de lichiditate din sectorul bancar", au apreciat analiștii.
În special, Banca Centrală a început intervențiile valutare pe piața valutară deschisă și a anunțat o vacanță de reglementare - regimul a fost prelungit până la 31 decembrie. În plus, Rosbank nu exclude o majorare a ratei cheie a băncii centrale, precum și furnizarea de instrumente de refinanțare pentru toate instituțiile financiare care se confruntă cu ieșiri de numerar. Aceasta este o acțiune necesară având în vedere faptul că intervențiile valutare pe piața liberă pot avea un impact limitat în timp și în volum, au declarat analiștii.
Citește și Putin a declanșat iadul! Ce reprezintă relațiile economice ale României cu Ucraina și Rusia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.