Acum însă site-urile și rețelele de socializare, inclusiv YouTube, Telegram și VKontakte (Alphabet), au suferit, marți, mai multe întreruperi pe parcursul unde singure zile. Utilizatorii de internet au reacționat, s-au revoltat, forțând Ministerul Economiei digitale să iasă la rampă cu explicații.
A ieșit din muțenie inclusiv Centrul de monitorizare a rețelei publice de comunicații, care, într-un comunicat, a anunțat, fără prea multe detalii, că specialiștii instituției au înregistrat o mai multe „întreruperi, dintre care una gravă” a rețeleiTelegram, cel mai popular instrument de mesagerie din Rusia.
Contactat pentru comentarii, Telegram a refuzat să facă vreo declarație.
Corespondenții agenției Reuters la Moscova au informat că Telegram, YouTube și Vkontakte nu au funcționat mai mult de 90 de minute, cea mai mare oprire înregistrată în ultimii ani.
Speculațiile nu au întârziat să apară, unii apreciind că, probabil, Kremlinul pregătește vreun atac militar surpriză și vrea să se asigură că la marele public ajung doar informațiile care trebuie. Alții au estimat că poate fi vorba despre un test, un experiment: conducerea țării s-o fi gândit să taie de tot accesul rușilor la aceste site-uri, pentru ca izolarea să devină totală, iar opinia publică să se hrănească doar cu programele oficiale de la televizor.
Interesant este că nu mult după aceste zvonuri, ministerul economiei digitale a anunțat că „mesageria Telegram și alte servicii similare din Rusia care au acuzat probleme funcționează în totalitate”. „Împreună cu Roskomnadzor, lucrăm pentru a stabili cauza incidentului”, a precizat respectivul minister în încercarea evidentă de a calma spiritele.
De la începutul războiului din Ucraina, autoritatea de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor a luat măsuri pentru a bloca multe companii străine de tehnologie să opereze în țară, inclusiv Facebook și Instagram, deținute de Meta Platforms. Moscova se străduiește de ceva ani să-și îmbunătățească infrastructura națională de internet, Runet, ajungând chiar să se deconecteze de la internetul global pentru testare.
Simțind nevoia să ia apărarea regimului, deputatul Anton Gorelkin, șef al unei comisii parlamentare, a declarat că ”ar fi o mare greșeală să dăm imediat vina pe statul rus, evocând „teorii ale conspirației” conform cărora Rusia ar încerca să blocheze resursele străine de informare înainte de alegerile prezidențiale din martie.
Există însă o vorbă: cine se scuză se acuză”
„Au existat și vor exista astfel de incidente din diverse motive: de la eroarea umană la atacul hackerilor”, a avertizat el. ”Esențial este ca economia noastră să nu sufere”, a adăugat politicianul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.