"În primul rând, vreau să-mi exprim sincerele condoleanțe familiilor tuturor victimelor, aceasta este întotdeauna o tragedie", a declarat Putin, potrivit CNN, adăugând că: "Informațiile preliminare sugerează că la bord se aflau și angajați ai Grupului Wagner".
"Îl cunosc pe Prigojin de mult timp, de la începutul anilor '90. A fost un om cu un destin complicat și a făcut greșeli grave în viața sa", a declarat Putin în timpul unei întâlniri la Kremlin, care a fost transmisă de televiziunea rusă, potrivit NBC News.
Putin l-a numit pe Prigojin - fondatorul grupului paramilitar rus care a organizat recent o revoltă de scurtă durată împotriva armatei ruse - "un om talentat, un om de afaceri talentat".
Prigojin a fost presupus mort miercuri după ce un avion privat afiliat grupului Wagner s-a prăbușit în regiunea rusă Tver, în apropierea Moscovei.
Ulterior, presa de stat rusă a relatat că Prigojin a era pe lista pasagerilor avionului care s-a prăbușit. În urma accidentului toate cele 10 persoane aflate la bord au murit.
Reuters, citând doi oficiali americani anonimi, a raportat joi că SUA consideră că o rachetă sol-aer care a venit din interiorul Rusiei ar fi putut doborî avionul.
Există o veche suspiciune că Prigojin ar putea deveni victima răzbunării lui Putin și a Kremlinului, după ce șeful Wagner a condus revolta armată din iunie împotriva șefilor militari ruși.
Luptătorii Wagner jură răzbunare
Wagneriții s-au dezlănțuit împotriva "trădătorilor Rusiei" și au pus la cale o răzbunare după moartea liderului lor, Evgheni Prigojin.
Într-o declarație postată aseară de Grey Zone, un cont de Telegram apropiat de conducerea Wagner, se spune că: "Șeful Grupului Wagner, Erou al Rusiei, un adevărat patriot al Patriei sale, Evgheni Viktorovici Prigojin, a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei", se arată în comunicat.
Nu este clar ce anume a dus la prăbușire, dar este aproape universal înțeles ca fiind un asasinat pus la cale de autoritățile ruse, variantă cu care Grey Zone este de acord.
Foști li actuali membrii ai grupării sunt furioși și amenință cu răzbunarea.
O înregistrare video neverificată, distribuită pe scară largă miercuri, a arătat trei bărbați care pretindeau că sunt soldați ai lui Wagner lansând o amenințare vagă. Unul dintre ei spunea: "Se vorbește mult acum despre ce va face Grupul Wagner în această situație. Vă putem spune un lucru. Suntem pe punctul de a începe, pregătiți-vă pentru noi".
Nu era clar cine erau bărbații sau dacă erau într-adevăr membri ai Grupului Wagner.
Think tank Institute for the Study of War din Washington DC a descris prăbușirea ca fiind un "asasinat" și punctul culminant al unui efort mai amplu al Rusiei de a "distruge" grupul Wagner.
Un fost înalt oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat pentru Financial Times că avionul a fost doborât de bateriile rusești de apărare aeriană.
"În mod evident, acesta a fost un ordin", a declarat o altă sursă anonimă apropiată de Ministerul rus al Apărării pentru publicația menționată.
"A fost total neclar timp de două luni de ce călătorea prin lume... Acum l-au lichidat și totul are sens", a adăugat sursa.
Înainte de prăbușirea avionului de miercuri, Prigozhin a fost văzut ultima dată într-un clip într-o țară africană nespecificată, unde a declarat că grupul Wagner efectua operațiuni de recunoaștere și căutare.
Viitorul Wagner fără liderul său rămâne neclar. Presupusa sa moarte va avea "în mod incontestabil" un impact "dramatic" asupra structurii de comandă și reputației Wagner, a declarat ISW.
O altă teorie în afară de răzbunarea grupării Wagner este că aceasta va fi pur și simplu absorbită în armata oficială rusă. Alex Kokcharov, analist de risc la S&P Global Market Intelligence, care împărtășește această idee spune că este probabil ca Kremlinul să facă același lucru cu alte "armate private" care luptă în Ucraina, "pentru a elimina riscul unor noi revolte".
Unii luptători ar putea căuta răzbunare, a spus el, dar este mai probabil ca aceștia să se integreze. "La urma urmei, nu este ca și cum Belarus este un refugiu sigur pentru ceea ce a mai rămas din grup", a spus el, referindu-se la acordul încheiat după revolta din iunie pentru ca forțele Wagner să se mute în aliatul apropiat al Rusiei.
Soldații Wagner ar fi probabil supuși unui control guvernamental mai strict în Africa și în Orientul Mijlociu, ceea ce ar face mai dificil pentru Kremlin să nege responsabilitatea pentru acțiunile lui Wagner, sunt de părere analiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.