Într-un discurs televizat, Putin a declarat că veniturile de peste 5 milioane de ruble (64.240 de euro la cursul actual) vor fi impozitate cu 15% din 2021, faţă de 13% în prezent. Aceasta înseamnă prima lovitură dată cotei unice de impozitare de 13%, introdusă în 2001 şi de care Rusia era foarte mândră.
Preşedintele a anunţat de asemenea noi subvenţii şi ajutoare pentru familiile şi firmele lovite de consecinţele economice ale pandemiei, pe care le-a numit 'o provocare serioasă pentru Rusia'. 'O recesiune mondială a început, o cădere a economiei mondiale ale cărei consecinţe şi amploare rămân de văzut', a afirmat el.
Reforma impozitului pe venit - una din sursele principale de finanţare a bugetului federal - ar urma să aducă în jur de 60 miliarde de ruble în plus la buget, a mai spus Putin, potrivit căruia această sumă va fi folosită pentru tratarea copiilor cu boli rare.
Citește și De dragul Chinei, Rusia dispusă să-și calce pe inimă
Cota unică de impozitare a fost una din reformele-cheie din primul mandat al lui Putin. Modificarea sa a fost evocată frecvent în ultimii ani, în sensul eliminării sau reducerii în cazul veniturilor mici. Introducerea cotei unice în 2001 'a permis ieşirea salariilor şi veniturilor din zona nefiscalizată şi simplificarea administraţiei fiscale', a declarat Putin.
Însă, cu 'noua calitate a administraţiei, introducerea tehnologiilor digitale, a devenit posibilă distribuirea poverii fiscale în mod mai diferenţiat', a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.