Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au purtat joi o discuţie telefonică cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, căruia i-au cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, a declarat un oficial guvernamental german, transmit Reuters şi AFP.
'Macron şi Scholz au insistat că orice soluţie la această criză trebuie să vină prin negocieri între Ucraina şi Rusia', a mai indicat oficialul guvernamental de la Berlin. Cei trei lideri au convenit să rămână în contact strâns în zilele următoare, a precizat oficialul german.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că preşedintele Putin a avut o discuţie prin telefon cu cancelarul Scholz şi preşedintele Macron cu privire la situaţia din Ucraina.
Citeşte şi: S-a rupt lanţul de iubire? Rusia se plânge de China că nu îi mai livrează componente pentru avioane
China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat joi un oficial al autorităţii aviatice din Rusia, citat de agenţiile ruse de presă, după ce Boeing şi Airbus au oprit livrarea de componente, relatează Reuters.
Sectorul aviatic rus este sub presiunea sancţiunilor occidentale determinate de invazia din Ucraina, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova a atras atenţia în această săptămână că siguranţa zborurilor de pasageri ale Rusiei este pusă în pericol.
Rusia va încerca să caute surse alternative de a-şi procura componente de avioane, de la ţări precum Turcia şi India, după eşecul de a le obţine de la China, a declarat Valeri Kudinov, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor ruseşti în cadrul autorităţii aviatice Rosaviaţia, citat de agenţiile ruse de presă.
De asemenea, a spus el, companiile ruse încep să îşi înregistreze în Rusia avioanele, în contextul în care multe dintre ele erau înregistrate în străinătate, după ce SUA şi UE au adoptat sancţiuni împotriva aviaţiei şi că se aşteaptă ca alte aeronave să fie returnate firmelor de leasing.
În paralel, conform unui proiect de lege făcut public joi, guvernul rus intenţionează să le ceară companiilor aeriene interne să plătească în ruble pentru avioanele în leasing şi le-ar putea interzice să returneze aeronavele companiilor străine dacă sunt anulate leasing-urile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.