Fără îndoială, orice război afectează relațiile economice dintre state, dar totul depinde de durata operațiunilor militare. Analiștii sunt de părere că Rusia, cu toate armele ei de ultimă generați, nu își permite un conflict de lungă durată, din punct de vedere financiar în primul rând. Kremlinul și-ar putea permite o astfel de aventură militară pentru cel mult două săptămâni, dacă nu vrea să îngroape definitiv economia țării.
Multe necunoscute
Totuși, sunt multe necunoscute, deocamdată. Înainte de toate trebuie văzut dacă Putin nu va dori să oprească furnizarea de gaze către Europa sau să sisteze alimentarea cu petrol, ceea ce va însemna, cu adevărată, o gravă lovitură pentru statele Bătrânului continent.
În ceea ce privește relațiile noastre comerciale, schimburile economice cu Ucraina s-au intensificat în ultimii ani, dar rămân sub cele cu Rusia. În ultimii ani, România a făcut multe pentru a-și restrânge raporturile economice cu Rusia, schimburile comerciale fiind multă vreme foarte reduse, iar sancțiunile din ultimii ani le-au afectat și mai mult.
Cifrele vorbesc de la sine
A rămas o constantă în relațiile bilaterale, anume importurile de gaze din Rusia, ceea ce a făcut ca soldul comerciale să fie în defavoarea României. România importă mai mult decât exportă și din Ucraina, însă această situație a apărut relativ recent, după ce țara vecină a pierdut Crimeea și a izbucnit războiul din Donețk și Lugansk.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Externe al Românie, la data de 31.10.2020 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Ucraina a fost de 1377,307 milioane USD, din care:
- exporturile s-au ridicat 525,899 milioane USD
- importurile au atins 851,408 milioane USD.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, volumul schimburilor comerciale totale a scăzut cu 4,09 %, din care exportul a scăzut cu 7,24 %, iar importul a scăzut cu 2,04%.
La 31.10.2020 erau înregistrate, în România, un număr de 1.004 societăți mixte româno – ucrainene, cu un capital total investit de 112.557,5 mii USD, Ucraina ocupând locul 31 în topul investitorilor străini (conform ONRC).
Principalele domenii
Pe de altă parte, conform datelor Serviciului de Stat de Statistică al Ucrainei, așa cum apar ele pe site-ul ambasadei Ucrainei în România, în ianuarie-august 2021 volumul schimburilor comerciale cu bunuri între Ucraina şi România a reprezentat 1.517,4 milioane de dolari (ianuarie-septembrie 2020 – 1.204,5 milioane de dolari), din care exporturile s-au situat la 692,65 milioane dolari (ianuarie-septembrie 2020 – 760,14 milioane dolari), importurile atingând 524,82 milioane dolari (ianuarie-septembrie 2020 – 444,36 milioane dolari).
Principale grupe ale exportului din Ucraina în România au fost: metalele feroase -16,6% (din volumul total al exportului), maşini, aparate, echipamente electrice - 15,7%, minereuri, zgură şi cenuşă – 14,9%, lemn şi produse din lemn – 7,9%, combustibili minerali – 6,7% și încălțăminte – 4,4%.
Principale grupe ale importului din România în Ucraina au fost: mijloace de transport terestre - 19,0% (din volumul total al exportului), maşini, aparate, echipamente electrice - 15,7%, aeronave – 9,0%, plastic – 6,4%, lemn şi produse din lemn – 5,8%, combustibili minerali – 5,7%, reactoare nucleare – 5,3%.
Citește și Rusia a invadat Ucraina! Bitcoin s-a prăbușit, afișând o scădere bruscă de 10%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.