În ajunul întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping, un sondaj de opinie arată ambivalența marilor țări emergente față de cele două mari puteri mondiale. În India, Brazilia, Africa de Sud și Turcia, populația este în favoarea cooperării cu Statele Unite ale Americii, ale căror valori le susțin, dar favorizează legăturile economice cu China.
Statele Unite sau China? În marile țări emergente, populația refuză să aleagă. O ambivalență care se regăsește parțial în alegerile geopolitice ale liderilor lor. Așa arată studiul efectuat de think-tank-ul Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), și bazat pe sondaje efectuate în aproximativ zece țări printre care India, Rusia, Turcia, Brazilia, Africa de Sud, Arabia de Sud sau Arabia Saudită.
„Alianțele geopolitice devin din ce în ce mai fracturate și mai complexe”, subliniază ECFR. Raportul evocă „o lume à la carte”, în care statele aleg parteneri diferiți în funcție de subiecte, mai degrabă decât „să se alăture în totalitate unei părți sau alteia”. ”Cele mai multe dintre țările emergente refuză să aleagă între Washington și Beijing sau, mai degrabă, nu se simt obligate să aleagă”, explică Susi Dennison, cercetător asociat la ECFR.
„Puterea soft” occidentală își păstrează atractivitatea în întreaga lume: modul de viață și anumite valori ale Occidentului rămân încă în atenția și aprecierea populației. Dacă ar trebui să aleagă, doar 5% dintre cetățenii țărilor emergente ar locui în China, față de 56% în Statele Unite.
Conducerea americană
Dacă ar fi forțată să aleagă o parte, majoritatea populațiilor din toate aceste țări, cu excepția, deloc surprinzător, a Rusiei, s-ar alinia în spatele unui bloc condus de Statele Unite. Acesta este cazul a 80% dintre indieni, 66% dintre brazilieni și mai mult de jumătate dintre sud-africani, turci și saudiți. Toți, cu excepția rușilor din nou, se simt în general mai aproape de Washington decât de Beijing în chestiunea drepturilor omului.
Această aliniere cu Statele Unite se regăsește și când vine vorba de securitate. Majoritatea populațiilor acestor țări preferă cooperarea cu Washingtonul decât cu Beijingul în acest domeniu.
Investiții chineze
În schimb, această preferință pentru Occident nu se regăsește deloc în domeniul cooperării economice. La întrebarea dacă se simt mai aproape de Statele Unite sau de China în chestiuni comerciale, majoritatea țărilor aleg China (dar nu indienii sau brazilienii, care preferă Statele Unite).
Majoritatea arată o acceptare largă a prezenței și investițiilor economice chineze în țările lor, inclusiv în cazul în care companiile chineze cumpără mass-media, companii de tehnologie sau infrastructură acolo. „Probabil, parțial, pentru că mediul de afaceri din China este deja foarte prezent în aceste țări, este un fapt”, explică Susi Dennison.
Ucraina: un „război proxy”
Sprijinul țărilor emergente pentru Occident este deosebit de slab atunci când oamenii sunt întrebați despre războiul din Ucraina. Majoritatea chinezilor, saudiților și turcilor îl văd mai presus de toate ca un „război proxy” între Statele Unite și Rusia.
O majoritate clară din aceste țări consideră că conflictul trebuie să se încheie „cât mai repede posibil, chiar dacă înseamnă că Ucraina trebuie să cedeze controlul asupra anumitor zone Rusiei”. Și în cea mai mare parte consideră că Statele Unite și Uniunea Europeană constituie „principalele obstacole în calea păcii” între Rusia și Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.