Berea este considerată în majoritatea țărilor lumii o băutură slab alcoolică (în Rusia, de exemplu, până în urmă cu aproape un deceniu era considerată băutură nealcoolică); în vechime, era considerată aliment foarte apreciat pentru aportul nutritiv, fiind chiar inclus în rația diferitelor categorii de consumatori (în ateliere, în școli etc.), scrie APC.
Avantajul consumului berii era datorat siguranței superioare în consum, față de apa din surse insalubre, siguranță căpătată în urma procesului de fermentare, dar și compoziției ingredientelor.
Aportul nutritiv al berii este datorat grânelor din care se prepară: orz, grâu, porumb, orez.
Pentru consumatorii contemporani, berea este un lichid de culoare slab aurie până la brun spre negru, care se consumă bine răcită cu toate că, de puldă în Germania, berea poate fi consumată și caldă sau fiartă.
Cum se fabrică berea tradițională
Fabricarea tradițională a berii începe cu uscarea și prăjirea cerealelor (de cele mai multe orz), apoi fierberea materiei prăjite și adăugarea mai devreme sau mai spre sfârșit a hameiului (floarea sub formă de con a plantei-liană Humulus lupulus) care este un agent de stabilitate.
România are cele mai mici prețuri la alcool din UE
Decoctul va avea o culoare mai deschisă sau mai închisă în funcție de cât au fost prăjite cerealele. Gradul de amăreală este dat în funcție de momentul în care este adăugat hameiul.
Decoctul se răcește și se lasă la fermentat, în acest moment, de cele mai multe ori se adaugă drojdiile. Are loc prima fermentare (primară, la temperatură mai ridicată, de scurtă durată) urmată de a doua fermetare (secundară, la o temperatură scăzută, de durată lungă). Din aceste variante de fabricare, la care se adaugă și aspecte care vizează ingredientele (declarate și mai ales nedeclarate) și tot felul de secrete de producție se obțin numeroasele sortimente de bere cunoscute în prezent (se estimează că sunt mai multe mii de categorii de bere în lume).
În urma fermentaţiei alcoolice rezultă un lichid cu o concentrație de până la circa 5% alcool etilic. Cele cu un conținut de alcool mai mare se fac prin adaos de alcool alimentar.
Pentru amatorii de bere dar care nu pot sau nu au voie să consume alcool, există varianta berii cu un conținut foarte redus de alcool.
Caracteristicile berilor contemporane
În ultima perioadă au fost foarte promovate berile cu arome și îndulcite cu diverse sucuri sau siropuri.
Conținutul în alcool al produselor analizate variază de la 0% la 10% în volum.
În privința țării de origine a produselor analizate a reieșit că: 30% dintre produse sunt fabricate în România, 20% în Belgia, 17% în Germania, 8 % în Cehia, 6% în Marea Britanie, 6 % în Spania, câte 2% în Franţa, Italia, Mexic şi Scoţia, respectiv câte 1 % în Irlanda, Polonia, Turcia, Grecia şi Moldova.
În țara noastră, berea fabricată local, are, de cele mai multe ori, adaos de porumb, deci nu respectă rețeta tradițională a berii.
Etichetele creeazeă confuzii
Mențiunea “A se feri de temperaturi ridicate și îngheț” este neclară pentru consumator și nu-l poate ajuta pe acesta în privința identificării temperaturii de păstrare a acestui produs. În tratatele de specialitate se recomandă ca produsele de acest tip să fie păstrate la temperaturi situate peste temperatura de îngheț, dar nu mai mari de 24 grade Celsius și ferite de razele solare.
Doar 65% dintre produsele analizate au pe ambalaj mesaje de responsabilitate socială de tipul ”Nu consuma alcool în timpul sarcinii” sau alte tipuri de pictograme prin intermediul cărora să se atragă atenția în privința interzicerii consumului acestui produs de către anumite categorii de consumatori care nu au vârsta sau starea medicală adecvată unui astfel de consum.
Berea trebuie să conţină apă, malţ din orz, hamei, iar fermentarea să fie facută de drojdii sălbatice, nu de drojdii adăugate!
Ce fel de beri se găsesc pe piață
6 din 10 beri sunt ambalate în sticlă cu capacitatea de 330 ml;
Bere cu agent de spumare;
Bere colorată cu caramel amoniacal;
Bere cu azot;
Bere cu amidon de porumb;
Bere cu fulgi de ovăz;
Bere cu adaos de vitamina C;
Jumătate dintre băutorii de bere consumă bere la PET;
Numai 30% dintre români consumă bere ambalată în sticlă de sticlă;
Pentru a obţine un litru de bere se consumă 3 litri de apă;
Un român consumă, în medie, 85 litri de bere pe an;
Numai 2 din 10 beri sunt nepasteurizate;
Berea nepasteurizată este o sursă de vitamine din complexul B (B2, B3, B6, B9 si B12);
Timpul de fermentaţie al berii variază între 15 zile şi 240 zile;
Termenul de valabilitate al berii este cuprins între 6 luni şi 24 luni;
Temperatura de păstrare la bere variază între 4 şi 24 grade Celsius;
Berea conţine calciu, magneziu, siliciu, fosfor, iod şi potasiu;
Un pahar de bere de 250 ml poate conţine între 62,5 kcal şi 180 kcal;
Una din 10 beri este nefiltrată;
Berea nefiltrată este mai bogată în substanţe nutritiv;
Una din 10 beri este artizanală;
Berea artizanală este berea fabricată după o reţetă tradiţională sau inovativă;
Berea de fermentaţie înaltă (14-25 de grade Celsius) este berea tip Ale;
Berea de fermentaţie joasă (5-13 de grade Celsius) este berea tip Lager (Pilsner, Special şi Extra Lager).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.