”În urmă cu șapte ani când discutam despre acest proiect de trecere a frontierei pe la Isaccea, nimeni nu se gândea că va deveni foarte important și necesar pe viitor. Nimeni nu știa, atunci, că în zonă va izbucni un război care va implica și acest punct de trecere a frontierei. În perioada de început a războiului, el a fost poarte de scăpare a ucrainenilor nevoiți să fugă din calea războiului, în special femei și copii. A fost un aflux extraordinar care, la un moment dat, a fost pe punctul de a depăși competența autorităților de a primi acest val de oameni, cu toată procedura de rigoare”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
El a precizat că, în prezent, lucrurile s-au mai liniștit, situația fiind sub control total. ”Există acum un trafic în ambele sensuri. Sunt cei care se mai întorc acasă, își văd rudele și părinții, se aprovizionează sau duc de aici diverse ajutoare, deci este un trafic în ambele sensuri. Ceea ce spun că a fost extraordinar, în special pentru Ucraina, a fost o cale rutieră pentru transportul de cereale către portul Constanța. Sunt multe avantaje oferite de acest punct de lucru, pentru că altfel totul ar fi trebuit să se întâmple pe zona Galațiului, pe vama cu Moldova sau pe zona de nord a României, pe la celelalte puncte de frontieră”
Investițiile pe care le susțineți în județ, precum construcția falezei de la Tulcea, restaurarea Farului vechi, aeroportul... În ce stadiu se află lucrările?
Un proiect de suflet care obligă
”În ceea ce privește Faleza, este un proiect de suflet, la care s-a muncit foarte mult, fiind vorba despre proiectul de reabilitate a Portului Tulcea și a Falezei. Un proiect care, de la un moment dat, a devenit și unul sentimental. Faptul că acum aproximativ două săptămâni a avut loc la București un eveniment important în memoria lui Ivan Patzaichin, în cadrul căruia s-a reamintit faptul că această Faleză va purta numele marelui sportiv ne obligă pe noi să ne ținem de promisiune, să respectăm termenele și să realizăm, cu adevărat, un obiectiv economic, dar și turistic pe măsura valorii și a numelui lui Ivan Patzaichin. Suntem în discuții cu Asociația Ivan Patzaichin pentru a crea la capătul Falezei un monument închinat marelui sportiv”, a spus invitatul jurnalistului Val Vâlcu, precizând că se dorește ca noul obiectiv să fie finalizat în vara anului viitor.
Fiecare cum poate
În altă ordine de idei, președintele CJ Tulcea a fost întrebat cum se descurcă locuitorii județului pe timpul iernii, cum se încălzesc, cum reușesc să față față temperaturilor coborâte.
"Deocamdată, ce să spunem, la noi lucrurile nu sunt atât de grave. Să sperăm că ceea ce se întrevede să nu se întâmple și să ne putem descurca cu ceea ce avem în momentul de față pentru că încă în momentul de față criza nu se simte la maximum potențial pe care îl poate avea. Acum ne mai încălzim și la 19 grade și la 20, lăsăm 22-23 grade deoparte și încercăm să ne călim în momentul de față, dar una peste alta ne descurcăm aici la Tulcea, ne descurcăm în Delta Dunării, pentru că fiecare și-a găsit până la urmă și alte soluții. Că mai avem o încălzire separată pe lemne, că folosim mai puțină energie, că mergem pe butan, fiecare și-a făcut un calcul, astfel încât să poată rezista atât din punct de vedere economic cât și termic, în această perioadă destul de delicată privind o posibilă restricție la energie, mă refer la gaze, la curent electric. Deci, deocamdată la noi aici stăm bine și spun că nu este o problemă. Să sperăm că nu va fi nici pe viitor", a spus Horia Teodorescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.