Anul trecut, punctul de pensie a crescut cu 14% și, conform noii Legi a pensiilor, ce-ar urma să intre în vigoare în septembrie anul trecut, el ar fi trebuit să fie majorat cu alte 26%. Dar acest lucru nu se va întâmpla.
Pentru că, așa cum a anunțat președintele Camerei Deputaților, fostul premier Ludovic Orban, ”punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022”.
După ultima majorare de 14%, punctul de pensie a ajuns de la 1.265 lei la 1.442 lei, valoare care va rămâne neschimbată tot acest an. Prin urmare, tot atunci pensia mică s-a mărit de la 704 lei la 800 de lei, venit de care beneficiază, în prezent, 800.000 de pensionari, conform cifrelor Ministerului Muncii.
Citește și Câștig SALARIAL mediu brut. Care va fi valoarea lui în 2021
Dacă s-ar fi aplicat calendarul stabilit în noua lege a pensiilor, punctul ar fi trebuit să crească încă de toamna trecută, nu doar cu 14%, ci cu 40%, adică până la 1.775 lei. Dar dificultățile economice date de contextul pandemiei COVID-19 au făcut însă imposibilă aplicarea creșterii prevăzute la nivelul viitoarei legi a pensiilor.
Punctul de pensie este important deoarece, conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Astfel, orice creștere a punctului de pensie aduce o creștere a tuturor pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.