Harta, care urmează să fie publicată în revista Astronomy & Astrophysics, este cea mai detaliată hartă cerească din domeniul așa-numitelor frecvențe radio joase. Astronomii, inclusiv astronomii de la Universitatea Leiden, au folosit 52 de stații cu antene LOFAR răspândite în nouă țări europene.
Stele sau găuri negre?
Pentru un ochi neinstruit, harta cerului pare să conțină mii de stele, dar acestea sunt de fapt găuri negre supermasive. Fiecare gaură neagră este situată într-o galaxie diferită, îndepărtată. Emisiile radio sunt emise de materie care a fost evacuată pe măsură ce se apropia de gaura neagră.
Citește și: Cum să-ți faci un selfie pe Marte. Imagini spectaculoase cu Planeta Roșie
Harta întregului cer
Noua hartă a fost creată prin combinarea a 256 de ore de observații ale cerului nordic. Cercetătorii au implementat supercalculatoare cu noi algoritmi care corectează efectul ionosferei la fiecare patru secunde.
Harta acoperă acum 4% din jumătatea nordică a cerului. Astronomii intenționează să continue până când vor cartografia întregul cer nordic. Pe lângă găurile negre supermasive, harta oferă, de asemenea, informații despre structura la scară largă a universului, printre altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.