Publicitate
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.
Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.
"Este propunerea... de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi", a precizat Ciolacu.
El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii
"Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei - suntem total de acord. Iar colegii - şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal - continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale", a precizat liderul PSD.
Întrebat dacă va creşte impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri. Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate.
"Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit... Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă - fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea - şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (...) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta", a spus Ciolacu.
Preşedintele PSD a subliniat că susţine implementarea directivei europene în baza căreia companiile să plătească impozite în ţările în care obţin profitul.
"Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment şi în România. (...) Vom vedea, am avut această discuţie şi cu comisarii europeni, şi cu primii miniştrii social democraţi şi au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activităţile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele", a spus Ciolacu.
Luni, dimineaţa, înaintea şedinţei BPN, Marcel Ciolacu a precizat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie.
"Până în data de 1 va fi o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie. Astăzi o să le prezentăm şi colegilor din Biroul Permanent Naţional. Acelaşi lucru, în oglindă, îl face şi PNL. Şi pe urmă o să facem o şedinţă de coaliţie pentru a stabili forma finală. (...) Ministrul de Finanţe vine şi prezintă viziunea în ce priveşte măsurile fiscale. (...) O să le discutăm, atât noi, cât şi ei, şi pe urmă într-o şedinţă de coaliţie o să le decidem", a afirmat Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.