Publicitate
”Bugetul a fost adoptat de Guvern! În acest an, ne concentrăm pe investiții unde s-au alocat în plus peste 15 miliarde lei față de 2018, din care 6 miliarde merg direct la infrastructura de transport. Urmează educația cu o creștere de 9,8 miliarde și sănătatea care primește în plus 6 miliarde. În același timp, ne respectăm graficul promis pentru creșterea veniturilor românilor. Crește salariul minim cu 10%, iar salariul mediu net pe economie va ajunge la 3.805 lei, cu peste 50% față de 2016. De la 1 septembrie crește și punctul de pensie cu 15%, iar pensia minimă ajunge la 704 lei, cu 10% în plus”, se arată în postarea PSD.
Social-democrații dau asigurări că și administrația locală va avea parte de alocări consistente, prin stabilirea unor praguri minime mai mari pentru unitățile administrativ-teritoriale.
”Bugetele comunităților locale vor crește și ele: la consiliile județene de la 250 la 450 lei/locuitor (dar max. 275 mil. pe județ), iar la primăriile de comună de la 750 la 1.000 lei/locuitor. Nicio primărie de municipiu nu va avea mai puțin de 12 milioane lei (cu 7 mil. în plus), niciuna de oraș nu va avea buget mai mic de 6 milioane (cu 3 mil. mai mult) și fiecare primărie de comună va avea cel puțin 2 milioane lei (în plus cu 1 mil. față de 2018). Chiar dacă vor prelua de la Guvern unele cheltuieli sociale de 6,3 mld., pentru acoperirea lor autoritățile locale vor primi o sumă de 11,4 mld. lei din TVA”, susțin social-democrații.
Citește și: Guvernul a adoptat bugetul. Care sunt indicatorii pe care este construit
Bugetul pe 2019 a fost adoptat, în formai finală, în ședința de Guvern de vineri și a fost trimis deja Parlamentului, care va stabili calendarul de adoptare la începutul săptămânii viitoare. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a spus că respectarea deficitului este condiționată de reformarea unor domenii de activitate.
Creșterea PIB este previzionată la 5,5% față de anul precedent, PIB-ul ajungând la 1.022 de miliarde de lei. Creșterea PIB față de 2016 este de 33,6%. Deficitul bugetar va fi de 2,55%.
”Este un deficit pe care îl putem menține, dar este necesar un efort comun din partea întregii echipe guvernamentale de patru zone de reformă: asistență socială, sănătate, investiții și administrație locală și centrală”, a declarat Eugen Teodorovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.