Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a scăzut cu 0,1% la începutul ședinței de tranzacționare, la 33.107 puncte, în timp ce indicele mai larg S&P 500 a rămas stabil, la 3.839 de puncte. În același timp, contractul Nasdaq 100, al puternicului sector tehnologic, a coborât cu 0,1%, la 10.453 de puncte.
Indicii deschiseseră în creștere înainte de a-și limita avansul după publicarea unui indicator care arată o nouă contracție a activității în sectorul manufacturier american. Atingând cel mai scăzut nivel din mai 2020, în plină criză din domeniul sănătății, PMI publicat marți de MNI Indicators a fost de 46,2 în decembrie, în linie cu estimarea preliminară, față de 47,7 în noiembrie.
Wall Street a suferit cel mai mare declin în 2022 de la criza financiară din 2008, afectat de inflația ridicată și de temerile de recesiune asociate cu creșterea ratelor dobânzilor. S&P 500 a pierdut 19,4% anul trecut, DJIA a scăzut cu 8,8%, iar Nasdaq Composite a afișat un recul de 33,1%.
"Poate că anul calendaristic s-a schimbat, dar temele dominante rămân aceleași", a comentat Richard Hunter, de la Interactive Investor. "Temerile legate de recesiune rămân la ordinea zilei, susținute de inflația ridicată și de creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea prevesti un ianuarie agitat", a adăugat el, menționând că investitorii sunt atenți la orice semn că înăsprirea monetară a Băncii Centrale americane se apropie de sfârșit.
La începutul anului, Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că o treime din economia mondială riscă să intre în recesiune în 2023, o perspectivă care va afecta probabil veniturile companiilor. Câștigurile companiilor americane ar putea fi sancționate și de redresarea cursului dolarului.
Pe piața valutară, indicele DXY, care măsoară performanța dolarului în raport cu un coș de valute, a crescut cu 0,9%, la 104,45 puncte. Pe piața obligațiunilor, randamentul obligațiunilor de trezorerie pe zece ani a scăzut cu 15 puncte de bază, la 3,728%, în timp ce randamentul titlului pe doi ani a scăzut, de asemenea, cu 5 puncte de bază, la 4,374%.
Acțiuni de urmărit:
- În topul DJIA, Boeing (+2,4%) a beneficiat de creșterea prețului țintă al Baird la 250 de dolari de la 210 dolari. Brokerul a citat cifrele puternice ale livrărilor din decembrie ale Boeng ca fiind motivul pentru care a făcut acest upgrade.
Tesla (-9,2%) a anunțat că a livrat 405.278 de mașini în trimestrul al patrulea, un record la trei luni, dar cifra nu a fost pe măsura așteptărilor analiștilor. Pentru întregul an 2022, compania a livrat aproximativ 1,3 milioane de vehicule electrice, ceea ce reprezintă o creștere de 40% față de anul precedent. Prețul acțiunilor a scăzut cu aproximativ 65% în ultimul an.
- Producătorii chinezi de vehicule electrice NIO (+7,1%), XPeng (+8,9%) și Li Auto (+6,4%) sunt la mare căutare după publicarea livrărilor din decembrie.
- Walt Disney (+1,5%) s-a numărat printre cele mai bune performanțe ale DJIA. Potrivit AP, filmul "Avatar: Calea apelor", produs de gigantul de divertisment, a generat încasări de 63 de milioane de dolari în al treilea weekend în cinematografe. De la lansare, filmul a câștigat 400 de milioane de dolari în SUA și peste 1,3 miliarde de dolari în întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.