Beijingul a stabilit o țintă modestă de creștere de 5% pentru țara în acest an, pe măsură ce își revine după o scădere bruscă anul trecut din cauza restricțiilor COVID, dar chiar și acest lucru ar putea fi o provocare din cauza problemelor din întreaga sa economie, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la Natixis, o bancă de investiții franceză.
Ținta PIB-ului Chinei este mai mare decât cea a economiilor dezvoltate din Asia de Est, cum ar fi Taiwan și Japonia, ambele între aproximativ 2% și 3%, dar mai mică decât cea a Vietnamului și Indiei, care ar putea înregistra o creștere de peste 6% în acest an, potrivit Băncii Asiatice de Dezvoltare.
Situația economică internă a Chinei
China se confruntă cu o serie de provocări, de la investiții interne și străine limitate în acest an și o scădere a cererii pentru exporturile sale din cauza unei crize economice mondiale.
Indicatorii economici din luna mai, cum ar fi producția industrială și cifrele de vânzări cu amănuntul, au fost, de asemenea, scăzute, potrivit datelor Biroului Național de Statistică din China, care a avertizat, de asemenea, că provocările macroeconomice, cum ar fi o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor, de peste 20%, "nu pot fi ignorate".
Exporturile au scăzut cu 7,5%, iar importurile au scăzut cu 4,5% în luna mai, potrivit datelor BNS, marcând o inversare a sorții față de începutul anului.
Într-un semn de îngrijorare a Beijingului, banca sa centrală a redus ratele de creditare în această lună pentru a încuraja mai mult consum și a menține economia în plină desfășurare.
Previziuni pentru 2023
Creșterea Chinei în 2023 a fost determinată în mare parte de consum, o situație extrem de neobișnuită, deoarece, de obicei, se bazează pe exporturi, imobiliare și construcții pentru a-și alimenta economia, a declarat Christopher Beddor, cercetător adjunct pentru China la Gavekal Dragonomics.
Aceasta este o veste proastă pentru vecinii care exportă bunuri intermediare și materii prime care sunt folosite în industria sa prelucrătoare, a spus acesta. Creșterea bazată pe consum are, de asemenea, un "multiplicator" mult mai mic decât alte tipuri de creștere, ceea ce înseamnă că va avea un impact mai slab asupra restului economiei.
"Economia și creșterea Chinei din acest an vor duce la un impact foarte diferit asupra altor țări din regiune, în comparație cu ciclurile anterioare care au fost determinate de alte domenii ale economiei", a spus Beddor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.