Sute de muncitori din industria confecțiilor din Bangladesh s-au ciocnit joi, pentru a doua zi, cu poliția, în timp ce protestau împotriva unei creșteri salariale impuse de guvern, ceea ce a forțat închiderea a aproape 40 de fabrici din cel de-al doilea exportator de îmbrăcăminte din lume.
Martorii au declarat că protestatarii, care doresc o creștere dublă față de cea oferită de guvern, au aruncat cu pietre în poliție și au vandalizat mai multe fabrici din Gazipur, centrul industriei de confecții de la periferia capitalei, informează Reuters.
"Am reușit să ținem situația sub control", a declarat un oficial al poliției locale, Imran Ahmed. Autoritățile au desfășurat efective suplimentare de poliție și trupe paramilitare în Gazipur și în centura industrială Ashulia din apropiere, a adăugat el.
Industria confecțiilor este un pilon al economiei Bangladeshului, reprezentând 16% din PIB, iar marți, guvernul a anunțat că salariul minim lunar va crește cu 56,25%, ajungând la 12.500 de taka (114 dolari) de la 1 decembrie, prima creștere din ultimii cinci ani.
"Prețurile cresc vertiginos. Noi cerem doar salarii decente. Nu ne vom întoarce la muncă până când cererile noastre nu vor fi îndeplinite", a declarat unul dintre protestatari.
O femeie a fost ucisă miercuri, în timp ce poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa protestele, care au coincis cu manifestații antiguvernamentale violente care au cerut demisia premierului Sheikh Hasina și au solicitat un vot liber și corect sub un guvern interimar.
Salariile mici au ajutat Bangladesh să își construiască industria confecțiilor, cu aproximativ 4.000 de fabrici care au 4 milioane de muncitori și care aprovizionează mărci globale precum H&M și Gap.
O asociație americană care reprezintă peste 1.000 de branduri globale a declarat că s-a angajat să plătească prețuri de achiziție mai mari producătorilor din Bangladesh pentru a susține salarii mai mari pentru muncitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.