Acţiunea are loc la o zi după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care, unii dintre ei pot să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea.
Mulţi dintre ei au arătat presei fluturaşii de serviciu. O femeie a arătat astfel că, după 20 de ani de muncă, a primit 500 de lei avans şi 1.258 de lei rest de plată. Un alt bărbat a spus că, după peste 40 de ani de lucru în fabrică la "produse speciale" a primit, joi, doar 1.600 de lei.
"Nu ajung banii pentru curent, nu ajung banii pentru lemne, nu ajung banii ca să ne ţinem copiii la şcoală", a afirmat acesta. Un alt angajat, tot cu peste 40 de ani activitate, a declarat că a primit 1.640 de lei rest de plată şi 300 de lei avans.
Angajaţii au spus că nu au mai avut o majorare salarială de doi ani.
La o oră după începerea protestului, în mijlocul muncitorilor a sosit şi directorul general al Uzinei Mecanice Cugir, Marin Morariu, care s-a întors dintr-o delegaţie la Bucureşti.
Administratorii speciali de la Fabrica de Arme CUGIR şi Uzina Moreni, eliberați din funcție
"În cursul acestei dimineţi, la societatea noastră a avut loc o grevă spontană. Principala revendicare este aceea a creşterilor salariale şi acordarea voucherelor de vacanţă. În cursul zilei de luni va avea loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie, în care vor fi dezbătute aceste solicitări ale angajaţilor. În urma grevei au fost oprite, după ora 9,00, capacităţile de producţie la produse speciale, produse pe care nu le pot detalia. Partea de muniţie nu a fost oprită", a declarat directorul general.
Marin Morariu a susţinut că salariul mediu brut este "undeva la peste 4.000 de lei".
"Pentru a putea acorda creşteri salariale, trebuie să ne încadrăm în bugetul societăţii. Sunt trei ministere care avizează bugetul", a explicat acesta.
"Jos mafia" şi "Nu cedăm" sunt câteva din scandările protestatarilor. Oamenii spun că s-au "săturat de minciuni" şi că le-au "ajuns la os toate". Ei au susţinut că sunt "minţiţi politic de 30 de ani" şi le cer "domnilor de la Bucureşti să le aducă comenzi".
"Comenzile pe care Uzina le are sunt în valoare de câteva zeci de milioane de euro, iar produsele merg şi pe exterior şi pe intern", a declarat directorul general al UM Cugir.
La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre, pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii şi muniţie tip NATO.
Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.