Publicitate
Proiectul propune eliminarea restricției care interzice societăților de asigurare să încheie asigurări facultative pentru locuințe fără o asigurare obligatorie a dezastrelor naturale (PAD). În prezent, legislația impune ca o locuință să aibă încheiată anterior o asigurare PAD pentru a putea beneficia de o asigurare facultativă. Cu toate acestea, propunerea legislativă ar permite acum încheierea asigurărilor facultative pentru locuințele care nu au o astfel de poliță obligatorie.
Până în 2023, excepția de la această regulă se aplica doar locuințelor situate în clădiri încadrate în categoria I de risc seismic. Acestea aveau posibilitatea de a se asigura facultativ fără existența unei polițe PAD obligatorii.
Potrivit susținătorilor proiectului, deținătorii de locuințe, în special cei din mediul urban, preferă să-și asigure proprietățile împotriva riscurilor întâlnite mai frecvent, precum spargerile, incendiile sau inundațiile accidentale. Astfel, propunerea vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, care doresc să aibă o acoperire mai largă pentru situațiile cu risc ridicat, dar mai frecvent întâlnite.
Polița obligatorie de asigurare a locuinței, conform legii în vigoare, acoperă doar pagubele produse de cutremure, alunecări de teren și inundații. În schimb, asigurările facultative asigură atât clădirea în sine, cât și bunurile din interiorul acesteia, inclusiv împotriva dezastrelor naturale.
Propunerea legislativă subliniază faptul că dezastrele naturale, deși grave, nu sunt întotdeauna cele mai frecvente pentru cetățeni, motiv pentru care aceștia preferă asigurări care acoperă o gamă mai largă de situații, inclusiv cele întâlnite mai des în viața de zi cu zi.
Dacă proiectul va fi adoptat, se așteaptă ca piața asigurărilor locative să devină mai flexibilă și să ofere deținătorilor de locuințe opțiuni adaptate nevoilor și preferințelor individuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.