"Cathedral Plaza poate fi demolată, având în vedere că solicitarea de intrare în legalitate a clădirii a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Bucureşti", a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. În replică, proprietarul construcţiei a venit cu următoarea poziţie:
"Societatea Millennium Building Development S.R.L., proprietară a terenului situat în Strada General Berthelot nr. 11-15, Sector 1, București și a clădirii edificate pe acest teren în perioada 2006-2010 în temeiul unei autorizații de construire valabile pe toată durata edificării, a luat act de soluția Curții de Apel București, Secția a IX-a, pronunțată în dosarul nr. 8563/3/2013 la data de 18.10.2024, pe care o considera – incorecta câtă vreme ignoră realitatea – existența clădirii finalizate în conformitate cu o autorizației confirmată judiciar și ulterior terminării construcției desființată tot judiciar.
Hotărâre este însă parțial corectă prin excluderea din proces a Arhiepiscopiei Romano Catolice București.
Deşi nu este cunoscută inca motivarea Curtii, , afirmăm hotărârea fermă de a urma multiplele căi legale de protejare a proprietății în fața exceselor administrative și a luptelor politice reflectate în legi incoerente și atitudini de confruntare publică care au determinat greșelile făcute în acest caz. Din păcate, acestea s-au regasit și în Decizia Curții de Apel Suceava nr. 1989/03.11.2010, pronunțată într-o cale de atac extraordinară, într-un moment când efectele Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006 fuseseră consumate. Clădirea fusese deja construita în baza unei autorizații confirmate judiciar", transmite proprietarul clădirii printr-un comunicat de presă.
"Cazul a făcut obiectul unor campanii mediatice ostile în care realitatea a fost distorsionată, iar expresii denigratoare și propagandistice de tipul 'grup de interese', 'monument al corupției', 'clădirea ilegală', au fost folosite de cei care doresc demolarea cu orice riscuri a acestei clădiri, pentru interese obscure legate de eșecul unor negocieri comerciale desfășurate în anii 1999- 2001 sau a unei concepții administrative care aparent 'salvează' Bucureștiul vechi deși regulile de urbanism moderne permit în toată lumea civilizată învecinarea construcțiilor noi cu cele vechi - chiar în zone istorice.
Demersurile vor continua atât din perspectiva dreptului național, cât și a dreptului unional/european - pentru că o investiție făcută în România nu poate fi distrusă de ambiții personale sau/și de iresponsabilitatea autorităților învestite cu putere de decizie", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.