Publicitate
Familia care se află în spatele Chanel a încasat anul trecut un câștig de 5 miliarde de dolari, în condițiile în care cererea globală în creștere pentru produsele sale de lux a ridicat la noi culmi averea adunată de mai multe generații ale familiei.
Holdingul familiei Wertheimer pentru Chanel, cu sediul în Insulele Cayman, a primit două dividende de 2,5 miliarde de dolari în 2021, potrivit documentelor depuse în Marea Britanie. Este cea mai mare plată anuală a retailerului de parfumuri No. 5 și de ”little black dresses” de când a început să publice situațiile financiare.
Averea familiei
Averea netă a familiei Wertheimers, care deține Chanel, a crescut cu 37% în acest an, până la 90 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, după ce creșterile de prețuri au ajutat furnizorul de produse de lux să depășească nivelurile de profit de dinainte de pandemie în 2021. Frații Alain, în vârstă de 73 de ani, și Gerard, în vârstă de 71 de ani, sunt creditați cu acțiuni egale ale companiei cu acționariat restrâns.
Cererea globală pentru produsele marca Chanel a crescut în ultimii doi ani, împreună cu prețurile acestora. Clasica sa geantă mică cu clapetă clasică se vindea cu 8.200 de dolari în SUA în decembrie, cu 60% mai mult decât în noiembrie 2019, în timp ce clienții din magazinul parizian erau limitați la cumpărarea unei singure genți la un moment dat, cu o așteptare de două luni înainte de a cumpăra alta. Cumpărătorii din Seul s-au aliniat în fața unui butic Chanel la ora 5 dimineața pentru a avea șansa de a cumpăra o geantă de 9.500 de dolari.
Pentru Wertheimers, cea mai recentă plată publicată reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 8 miliarde de dolari pe care Chanel le-a dispersat în dividende totale de la începutul anului 2016, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Drumul diversificării
Câștigurile neașteptate i-au ajutat pe frați să-și diversifice averea dincolo de bunurile de lux.
Biroul lor de familie, Mousse Partners, a fost condus timp de peste două decenii de Charles Heilbronn, fratele vitreg al lui Alain și Gerard. Firma cu sediul la New York investește în capital privat, imobiliare și credite. Din 2020, a cumpărat participații în companii aflate la început de drum, printre care platforma de comunicare MessageBird, firma de catering Butler Hospitality și firma de fitness Tonal.
Cea mai recentă lovitură extraordinară evidențiază, de asemenea, modul în care unii dintre cei mai bogați oameni din lume își protejează averea. Insulele Cayman nu impun impozite pe dividende pentru întreprinderile locale, în timp ce Marea Britanie nu percepe, de obicei, impozite cu reținere la sursă pe dividendele plătite de o firmă britanică către o alta din străinătate.
Chanel a plătit aproximativ 1,4 miliarde de dolari din impozitul pe venit în cursul anului 2021, mai mult decât dublul sumei pentru cele 12 luni anterioare.
Chanel trece la măsuri și mai dure față de ruși
Furnizorul de bunuri de lux, care deține, de asemenea, brandul de costume de baie Eres și bijutierul Goossens, are planuri mari de expansiune.
O familie discretă
Compania dorește să investească 1 miliard de dolari în acest an și intenționează să angajeze peste 3.500 de lucrători în unitățile sale de vânzare cu amănuntul, de producție și de creație, a declarat directorul financiar Philippe Blondiaux într-un interviu luna trecută.
Familia Wertheimer a fondat Les Parfums Chanel în 1924 pentru a produce și distribui parfumul nr. 5 al creatoarei de modă Coco Chanel. Alain și Gerard au fost creditați ca fiind proprietarii imperiului Chanel de la moartea tatălui lor, Jacques, în 1996, dar preferă să se țină departe de lumina reflectoarelor.
"Suntem o familie foarte discretă", i-a șoptit Gerard Wertheimer unui reporter înainte de o prezentare de modă din 2001 la Paris. "Nu vorbim niciodată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.