Senatorii PSD, PNL şi UDMR au votat împotriva iniţiativei de prelungire cu 3 ani (până la 31 august 2026) a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare ("cumpărare de vechime"), dacă au contribuit cel puţin 10 ani deja la sistemul public de pensii.
"Este o discriminare faţă de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunşi acum la vârsta la care sunt bunici şi vor să revină acasă pentru a-şi creşte nepoţii, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici, şi atunci noi vrem să le dăm şansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiţi pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-odată sau în rate. Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuţie de 14 ani şi 10 luni, nu pot accesa niciun leu din contribuţie dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil şi pentru românii de acasă în egală măsură", spune Oana Ţoiu, deputată USR, iniţiatoarea legii.
Guvernarea a invocat dificultăţi tehnice în implementarea legii propuse, dar este un argument fals, iar votul coaliţiei de guvernământ este cu atât mai puţin de înţeles cu cât iniţiativa nu face nimic altceva decât să mai prelungească termenului iniţial, care era 31 august 2021, stabilit prin OUG nr.163/2020, prelungit încă o dată până în 2023 în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, condusă atunci de deputata Oana Ţoiu, se arată în comunicatul semnat de Oana Ţoiu, USR.
"Este inacceptabil ca această guvernare să dorească să beneficieze de pe urma contribuţiilor a mii de români la sistemul de pensie, români care vor pierde toţi banii dacă nu li se va permite să îşi plătească partea de contribuţie restantă pentru a putea beneficia de pensia cuvenită. Am ajuns la culmea ipocriziei cu aceasta guvernare", a declarat Monica Berescu, deputată USR, co-iniţiatoare.
Legea a fost respinsă la Senat cu 36 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 5 abţineri. Propunerea USR merge la Camera Deputaţilor, Cameră decizională. În cazul aprobării ei, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condiţiile în care au deja o contribuţie minimă de 10 ani (inclusiv cumulată cu perioadele contributive din alte ţări). În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte ţări UE, acestea pot fi transferate în România şi accesate de aici, odată ce se îndeplineşte termenul minim legal de 15 ani. Estimarea iniţiatorilor este că peste 30.000 de români ar beneficia de lege şi, astfel, de drepturile lor contributive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.