După deschiderea tunelului Loetschberg, în 2007, apoi cel de la Saint-Gothard (57 de kilometri, cel mai lung din lume), în 2016, noul tunel situat la Tessin, în sudul țării, reprezintă ultima piesă a Noii Linii Feroviare ce străpunge Alpii conceput să fluidizeze transportul de mărfuri pe axa feroviară care leagă Rotterdam, în Olanda, de Geneva, în Italia.
Obiectivul este de a limita numărul camioanelor ce traversează Alpii. Lucrarea, care va fi dată în exploatare în decembrie, va permite reducerea și mai mult a timpului de călătorie pentru pasageri, pe diferite conexiuni. Spre exemplu, legătura dintre Zurich și Milano, deja scurtată prin tunelul Saint-Gothard, va scădea, într-o primă etapă, la 3,17 ore, apoi la 3 ore, de la 3,40 în prezent.
”Este ultima verigă ce ne permite să dispunem de o linie feroviară plată traversând Alpii”, a explicat Vincent Ducrot, directorul căilor ferate elvețiene. ”Pe viitor vor putea avea trenuri lungi de 750 de metri care să transporte până la 2100 tone de mărfuri”, a adăugat el.
Citește și Virgil Popescu: Interzicerea vânzării participaţiilor statului, o greșeală
Lung de 15,4 kilometri, acest tunel ce culminează la 329 metri deasupra nivelului mării va permite trecerea a până la 170 de trenuri de marfă și 180 de trenuri de călători pe zi. ”Este un proiect faraonic, este lucrarea secolului pentru țara noastră”, a spus, la rândul său, președinta Confederației elvețiene, Simonetta Sommaruga, subliniind, de asemenea, că este și cea mai mare investiție a statului.
Aprobat prin referendum de cetățenii Elveției în 1992 și în 1994, această nouă linie feroviară a costat circa 24 miliarde de franci elvețieni, în jur de 22,7 miliarde de euro. Cel mai costisitor a fost cel de la Sanint-Gothard, cu 12,2 miliarde de franci elvețieni, departe de cele 3,6 miliarde investite în tunelul Ceneri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.