"Obiectivul nostru este acela de a ajunge la un grad ridicat de reciclare şi, bineînţeles, ca deşeurile pe care le colectăm să fie colectate selectiv. În momentul de faţă judeţul Galaţi are un proiect de management integrat al deşeurilor în valoare de 105 milioane de euro. Este un proiect unic în ţară şi singurul pe care îl are România în momentul de faţă pe zona de deşeuri. În afară de celelalte componente pe care le au celelalte sisteme de management integrat al deşeurilor, avem o staţie de tratare mecano-biologică prevăzută cu un digestor şi apoi cu o turbină care va produce energie electrică şi, prin acel digestor, fracţia umedă, digestată, va putea fi folosită ca şi îngrăşământ organic pentru terenurile agricole.
Bineînţeles că în paralel, trebuie să găsim soluţii şi pentru deşeurile inerte, acele deşeuri provenite din demolarea unor construcţii, e vorba de acele frigidere, aragazuri, canapele pe care le mai aruncă oamenii din casă şi apoi acele deşeuri inerte trebuie duse în centre de colectare selectivă. În momentul de faţă Galaţiul are şi un astfel de proiect.
Nu este simplu pentru că trebuie să punem accent pe ceea ce înseamnă educaţie şi informare, pentru că acest proiect este unul performant. Fiecare pubelă va avea câte un cod de bare, astfel încât operatorul când va merge să ridice deşeul menajer de la cetăţean va ridica doar acea fracţie umedă şi deşeul menajer să fie selectat pentru că altfel operatorul nu-l va ridica. Până vom ajunge ca această selectare să fie făcută eficient e nevoie de foarte multă informare", a explicat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, marţi, la dezbaterea cu titlul ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative” organizată de DC Media Group, care sunt obiectivele pe care trebuie să le atingă România anul viitor în privinţa reciclării.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.