Venind cu precizări, el a menționat că unele dintre aceste programe sunt în curs de implementare, altele în fază de contractare, altele urmează să fie lansate spre implementare. De la celebrele programe Rabla Clasic și Rabla Plus, prin care atât persoanele fizice, cât și agenții economici își pot schimba mașinile, autoturismele, cele vechi, poluante cu unele noi, mai puțin poluante și mai prietenoase cu mediul, continuând cu iluminatul public și care se adresează tuturor UAT-urilor care vor un iluminat eficient și, bineînțeles, la o factură mai mică la consumul de energie”, a detaliat invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac.
”Panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care doresc să doresc să capete o oarecare independență tot pentru reducerea facturii la energie, piste de biciclete pentru reducerea emisiilor de CO2, pentru a-i încuraja pe oameni să-și lase mașinile acasă în favoarea unui transport mai prietenos cu mediul, proiecte de apă și canal, de împăduriri”, a continuat președintele AFM.
”Apă și canal este la Fondul de Mediu”, a întrebat Bogdan Chirieac. ”Da, avem și noi un program prin care finanțăm proiect pe acest segment”, a răspuns Laurențiu Neculaescu.
S-a epuizat în 21 de minute
Revenind la programul Rabla Plus, președintele AFM a precizat că anul acesta interesul a fost foarte mare pentru mașinile electrice. ”Numai la ultima sesiune, bugetul alocat pentru Rabla Plus s-a consumat în 21 de minute. Programul s-a derulat pe etape, iar din cele 934 de miloane de lei, s-au alocat, acum, peste 200 de milioane care s-au consumat în 21 de minute. Lumea foarte interesată în a deveni prietenoasă cu mediul. Spre exemplu, în sesiunea Rabla Plus pentru 2022 s-au înscris peste 8700 de persoane și s-au achiziționat deja mai mult de 4000 de autovehicule electrice, iar persoane fizice avem deja 5600 de entități juridice care s-au înscris în cadrul programului și s-au cumpărat deja mai mult de 1600 de mașini”, a spus Laurențiu Neculaescu, subliind că, pentru 2023, bugetul va fi construit cu accent pe Rabla Plus, deci vor fi mai multe fonduri, ca reacție la tendința pieței care se orientează spre vehicule electrice și hibride.
Stații de încărcare
Mergând mai departe, președintele AFM a amintit că instituția pe care o conduce derulează, în egală măsură „programe destinate stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice, unde sunt două tipuri de programe. Avem o sesiune care a început anul trecut, unde am finanțat stații de încărcare de putere mare, denumite fast charge, cele de 75 de kilowați, care încarcă rapid mașina electrică, sesiune care s-a închis în luna august, iar acum urmează - am publicat deja ghidul - o sesiune pentru stații de încărcare pentru mașini electrice cu putere mică, de la 3,4 kilowați până la 22 de kilowați.
Acest program l-am gândit în special pentru zona de orașe, pentru că sunt stații care încarcă mașina în decursul a câteva ore, peste noapte. Ele pot fi grupate între blocuri, în spatele blocurilor, astfel încât omul, când vine acasă de la muncă, își lasă mașina la încărcat peste noapte și dimineața o găsește încărcată și poate să o folosească. Aici am alocat 500 de milioane de lei, 20.000 de lei pentru stațiile cu putere mică, 3-4 - 22 de kilowați și 60.000 de lei dacă se achiziționează o stație de la 7,4 până la 22 de kilowați. Prin intermediul ghidului de finanțare am permis să fie eligibilă inclusiv cheltuiala cu branșamentele, dacă au nevoie de putere instalată pentru aceste stații.
De asemenea, dacă unitatea administrativ teritorială respectivă, dacă se gândește să pună aceste stații sub o copertină sau sub un acoperiș, sunt eligibile cheltuielile privind achiziționarea de panouri fotovoltaice care să genereze o parte din energia pentru aceste stații. Urmează că UAT-urile să depună aplicațiile“, a spus Laurențiu Neculaescu.
Urmărește tot interviul pentru a afla inclusiv despre panourile fotovoltaice și despre alte programe de interes major pentru români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.