Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că este posibil ca în programul "Rabla pentru electrocasnice" să fie introduse şi becurile cu led.
"Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului", a precizat Barna Tanczos, după conferinţa "Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn", organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.
El a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice.
"Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie", a explicat ministrul Mediului.
Citește și: Guvernul ar putea introduce programul ”rabla pentru becuri”
Guvernul ia în calcul un program "Rabla pentru becuri", care vizează înlocuirea becurilor cu filament cu cele cu led, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţii, au declarat, joi, surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, Executivul are în vedere să reducă risipa la energie "în mod conştient".
Administraţia Fondului pentru Mediu ar urma să gestioneze noul program. "Ministerul Mediului are până săptămâna viitoare timp să vină cu soluţia", au indicat sursele menţionate.
Citește și: 8 din 10 angajaţi români iau măsuri pentru a optimizarea cheltuielilor în perioada următoare.
Cei mai mulţi dintre angajaţii români (80%) au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă, relevă rezultatele unui sondaj publicat, joi, de o platformă de recrutare online.
Astfel, un sfert dintre respondenţi declară că au început să pună bani deoparte în ultimele luni pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor din perioada următoare, 13% spun că apelează la investiţii pentru a-şi diversifica sursele de venit, iar 10% au de gând să îşi ia un loc de muncă suplimentar, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a-şi rotunji veniturile.
Potrivit sursei citate, aproximativ o treime din totalul celor chestionaţi (35%) plănuiesc să eficientizeze cât mai mult posibil consumul de energie în lunile de iarnă, în timp ce doar 20% consideră că nu vor fi afectaţi financiar de creşterea costurilor.
Pe fondul creşterii ratei inflaţiei la 15,3%, în luna august, majoritatea angajaţilor a recurs la diverse soluţii, însă doar 3% au spus că se vor baza pe măririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat în aşa fel încât să acopere nivelul inflaţiei. Ceilalţi iau în calcul optimizarea cheltuielilor pentru a le elimina pe cele inutile (37%), amânarea vacanţelor pentru perioade mai stabile (20%), reducerea ieşirilor în oraş (40%) şi reducerea cumpărăturilor de haine (40%).
Peste jumătate dintre cei intervievaţii (57%) care lucrează de acasă susţin că vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilităţile. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.